Polis kurşununa 11 yıl sonra gelen tazminat

Polis kurşununa 11 yıl sonra gelen tazminat
Güncelleme:

Anayasa Mahkemesi, Hrant Dink’i anma etkinliğinde polis kurşunuyla vurulan Kemalettin Rıdvan Yalın’a 10 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi, Kemalettin Yalın’ı vuran sanık polis Muhammet Gişi’ye duruşmaya hiç gelmediği halde iyi hal indirimi uygulamış, kastan yaralamadan 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezası vererek hükmün açıklanmasını geri bırakmıştı. 

Artı Gerçek'ten Rıfat Doğan'ın haberine  Devlet memuru Kemalettin Rıdvan Yalın, katledilen gazeteci Hrant Dink’i ölümünün birinci yıl dönümünde Şişli’de bulunan Agos Gazetesi önünde anma etkinliğine katıldı. Gazetedeki anmadan sonra bir grup Tünel Meydanı’na yürüdü, polisle grup arasında çıkan çatışmada Yalın arada kaldı. Bu esnada olay yerine gelen polis Muhammet Gişi, silahıyla ateş etti, kurşunlardan biri Yalın’ın diz kapağına isabet etti. 

POLİS KURŞUNUYLA VURULDU, HASTANEDE AVUKATIYLA GÖRÜŞTÜRÜLMEDİ

Ayağı kırılan Yalın, Taksim İlk Yardım Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Hastane süreci boyunca gözaltında olduğu belirtilen ve polis baskısıyla karşı karşıya kalan Yalın’ın avukatıyla görüşmesine izin verilmedi, ihtiyaçlarını gidermesine izin verilmedi. Daha sonra Yalın hakkında gözaltı kararı olmadığı polislerin yasa dışı yaptırım uyguladığı ortaya çıktı. 

EVİ ‘BOMBA İHBARI” İLE BASILDI, HAKKINDA DAVA AÇILDI

Taburcu edilen Yalın’ın evi, “bomba ihbarı” ile basıldı ancak yapılan aramalarda hiçbir şey bulunamadı. Yalın’ın başına gelenler bununla sınırlı değildi. 14 genç ile birlikte hakkında İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ve mala zarar verme’ iddiasıyla dava açılan Yalın’ın yanında bulunan BirGün gazetesi kanıt sayıldı. Yalın, bu davadan beraat etti ancak beş gence polise mukavemetten 5’er ay hapis cezası verildi. 

HİÇ DURUŞMA YÜZÜ GÖRMEYEN SANIK POLİSE İYİ HAL İNDİRİMİ

Yalın’ın yaralanmasına neden olan polis memuru Muhammet Gişi hakkında ise İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nde “kasten yaralama” suçundan dava açıldı. Davada tanık olarak dinlenen kameraman Göktan Bedük, 7 Kasım 2008’de verdiği ifadesinde sanık polis için, “Silahı çekerek taşın geldiği tarafa, göstericilere göğüs hizasında bir el ateş etti” diye konuştu. Gişi, görülen duruşmaların hiçbirine gelmedi. Gişi, 2 yıl 10 ay sonra 1 Kasım 2010’da Suruç Asliye Ceza Mahkemesi’nde verdiği ifadesinde, “Araçtan inip havaya uyarı ateşi açmak istediğim esnada göstericilerden atılan taşlardan dolayı istem dışı hareket ettim. İstemeyerek eğildim. Silahım ateş aldı. Silahın ateş alması, taştan dolayı kaza sonucu olmuştur” dedi.                              

İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi, duruşmaya hiç gelmeyen sanık polis hakkında “duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurarak, yeniden suç işlemeyeceği hususunda vicdani kanaat oluştuğunu” belirterek 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Hükmün açıklanmasını geri bıraktı. 

YALIN’A 11 YIL SONRA 10 BİN TL TAZMİNAT

Yalın’ın avukatları karara karşı İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi nezdinde itiraz etti ancak 2 Ağustos 2012 yılında bu talep reddedildi ve karar kesinleşti. 

Yalın avukatı Cem Gök aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne 2014 yılında tazminat başvurusunda bulundu. AYM, “Anayasa’nın 17. maddesinin 3. fıkrasında güvence altına alınan eziyet yasağının usule ilişkin boyutunun ihlal edildiğine hükmetti ve Yalın’a net 10 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. 

Polis kurşunun izlerini taşıyan ve olaydan bir sonra kalça kireçlenmesi nedeniyle bir ayağı aksayan Yalın, bastonla yürüyor. 
 

Artıgerçek