O şehirde öyle bir gelenek var ki...

O şehirde öyle bir gelenek var ki...
Güncelleme:

Hakkari'de gelinlerin istediği 'ev yıkan' lakaplı bir kolye damatların bütçesini zorluyor.

Hakkari'de damat tarafına yüklediği külfetten dolayı 'ev yıkan' (malğırap) ismiyle anılan kolye, yöredeki düğünlerde gelinlerin vazgeçilmez takıları arasında yer alıyor.

Gösterişi ve 6 bin ile 25 bin lira arasında değişen fiyatıyla "ev  yıkan", her düğünde, damat tarafından geline takılması gereken altınlar arasında  bulunuyor. 

damatlari-yakan-ev-yikan--6098078.jpeg
 
Değişik tasarımlarıyla göz kamaştıran kolye, damat tarafına yüklediği  külfetten dolayı "ev yıkan" ismi ile anılıyor. Güzel görüntü oluşturduğu için  genç kızların özel ilgi gösterdiği kolye yöredeki gelinlerin boynunu süslüyor.

Hakkari Kuyumcular Derneği Başkanı Mehmet Gür, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, "ev yıkan"ın gelinlerin vazgeçemediği takılar arasında yer aldığını  söyledi. Bu takının bölgede hemen hemen her gelinde bulunduğunu anlatan Gür,  "Bu, Hakkari yöresine ait bir takı. Genelde buradaki gelinlerin tercihi oluyor.  Hem gösterişi hem de fiyatı nedeniyle yörede buna 'ev yıkan' diyoruz. Gelinlerin  vazgeçmediği bir takı. Pahalı olmasına rağmen bu kolyeleri satıyoruz. En ucuzu 6  bin liradan başlıyor ve 25 bin liraya kadar çıkıyor. Böyle olunca da tabii ev  yıkan oluyor. Bir düğün evi için yüklü bir masraf. Ancak gelinlerinde tercihi  olunca yapacak bir şey de yok" ifadelerini kullandı.

fft16_mf6098094.jpeg

EVLENEN YANDI

Sakarya'da Hakkari'ye gelerek oğlunu evlendiren Ali Anuş ise  Hakkari'de evlenmenin çok zor olduğunu söyledi. Kentin düğün kültürünün çok masraf gerektirdiğini belirten Anuş,  "Hakkari'de kim evlendiyse yandı. Düğünlerde çok altın isteniliyor. Düğün sahibi  evini mi satsın, arabasını mı satsın, çocuğu mu bekar kalsın, ne yapsın? Hele ev  yıkan denilen bir altın kolye var. Bu altını almak çok zor. Buraya geldim ve çok  zorlandım. Dost ve akrabalarımdan borç para aldım ondan sonra altın alabildim.  Kızın babasına biraz sen yardım et diyorum 'yok altın gelmeden kızımı vermem'  diyor. Geline altını sonra alırız diyoruz, 'yok altın gelmeden gitmem, örf ve  adetimiz bu' diyor. Sakarya'da böyle bir durum yok. Normal set, bilezik var.  Buraya geldiğin zaman altın kemer, ev yıkan, göğüsü komple kapatacak bir altın  isteniliyor" ifadelerini kullandı.