Koronavirüs aşıları işte böyle izlenecek
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlTürkiye'nin aylardır beklediği ve geçtiğimiz hafta ülkemize getirilen koronavirüs aşıları inaktif yani ölü virüs aşısı olduğu için hastane ya da Aile Sağlığı Merkezleri'ndeki (ASM) normal buzdolaplarında 2-8 derece sıcaklıkta saklanabilecek.
Her aşının, Türkiye'nin neresinde olursa olsun hangi merkezdeki, hangi buzdolabında, hatta hangi rafında ne kadar süreyle, kaç derece sıcaklıkta tutulduğu, Sağlık Bakanlığı'nın dünya üzerinde hem sıcaklık, hem de stok takibi yapan ilk sistem olan Aşı Takip Sistemi (ATS) üzerinden Ankara'dan anlık olarak takip edilebilecek. Koronavirüs aşısında sadece ASM'ler değil, kamu ve özel fark etmeksizin tüm doktorlara aşı yapma yetkisi verildi. Hangi aşının kime uygulandığı ise tıpkı kimlik bilgisi gibi sisteme kaydedilecek, kişi e-Nabız'ı üzerinden de aşılama takvimini görebilecek.
"AŞILARIN UYGULANMASINA ÖNCELİKLE SAĞLIK ÇALIŞANLARINDAN BAŞLANACAK"
Türkiye'de uygulanacak Çinli Sinovac firmasının geliştirdiği koronavirüs aşılarının ilk dozları geçtiğimiz hafta Sağlık Bakanlığı'nın Ankara'daki Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü depolarına getirildi. Gerekli incelemeler tamamlandıktan sonra aşıların uygulanmasına öncelikle sağlık çalışanları ve yüksek risk grubundaki huzurevlerinden başlanacak. Daha sonra bilim kurulunun belirlediği kriterlere göre en riskli gruplardan başlanmak üzere normal nüfusun aşılanmasına geçilecek.
Olağanüstü pandemi koşullarında çok kısa sürede yüksek bir nüfusun aşılanmasını sağlayacak sistemin dijital alt yapısı da Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ile e-Nabız üzerinde şimdiden oluşturuldu. Koronavirüs aşılamalarında artık sadece Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) değil, kamu, özel fark etmeksizin tüm doktorlara aşı yapma yetkisi açıldı. MHRS üzerine eklenen koronavirüs aşısına özel randevu butonu ile vatandaşlar istedikleri doktordan aşı randevusu oluşturup aşısını yaptırabilecek. Hangi aşının kime uygulandığı ise tıpkı kimlik bilgisi gibi aşının barkodu üzerinden sisteme kaydedilecek, kişi e-Nabız'ı üzerinden de aşılama takvimini görebilecek.
"DÜNYANIN EN İYİ AŞI TAKİP SİSTEMİNE SAHİBİZ"
Çin aşısı, inaktif virüs aşısı olduğu için, aşının saklanma ve soğuk zincir işlemleri de tıpkı ASM'lerde yıllardır yürütülen çocukluk çağı aşılarının takibi gibi gerçekleştirilecek. Bu nedenle de aşıların saklanması için Pfizer-BioNTech veya Moderna'nın mRNA aşılarında olduğu -70 veya -20 derecelik özel soğuk zincir lojistiğinin kurulmasına bu aşı için ihtiyaç olmayacak. Türkiye'nin bu anlamda Avrupa'yı dahi geride bırakan bir sisteme sahip olduğunu anlatan Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı Doktor Gürsel Özer, tüm aşı izleminin elektronik ortamda gerçekleştiğini söyledi. Türkiye'nin en ücra köşesindeki bir aşı dolabına giren aşının soğuk zincir takibinin dahi Ankara'dan anlık olarak izlenebildiği Sağlık Bakanlığı'na ait "Aşı ve Antiserum Soğuk Zincir ve Stok Takip Sistemi'nin (ATS), koronavirüs aşısı için de kullanılacağını söyleyen Doktor Özer, Türkiye'nin merakla beklediği koronavirüs aşılanma süreciyle ilgili detayları Demirören Haber Ajansı'na (DHA) anlattı.
"SADECE ASM'LER DEĞİL TÜM HEKİMLERE AŞI YAPMA YETKİSİ VERİLDİ"
Uzun süredir beklenen aşıların ülkeye gelmesiyle beraber Türkiye'de de artık koronavirüs aşılama sürecine girildiğini belirten Doktor Özer, "Gerekli testlerden geçtikten sonra aşılamalara başlanacağını düşünüyoruz. Kovid aşısı, Bilim Kurulu tavsiyesiyle öncelikle ayrım yapılmaksızın tüm sağlık çalışanlarına uygulanacak. Aynı zamanda huzurevi çalışanları ve sakinlerine de öncelik verildi. Daha sonra yaş ve kronik hastalıklar gibi kriterler gözetilerek nüfusun diğer riskli gruplarına geçilecek. İnsanlar MHRS üzerinden randevusunu alacak, hekim bu sistem üzerinden randevuyu görecek ve aşılar randevuyla yapılacak. Bakanlık her aşı dozunun kime, ne zaman yapıldığını o sistemden izleyeceğini ve endikasyon dışı aşılamanın önüne geçileceğini söyledi. Burada farklı olarak kamu ya da özel fark etmeksizin, tüm doktorlara aşı yapma yetkisi verildi. Aşılama işi daha çok ASM'lerin üzerindeydi; ancak bu pandemi ortamında tüm nüfusunun aşılanması söz konusuyken bu şekilde bir değişikliğe gidilmesini biz çok olumlu buluyoruz" dedi.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol