Kavgayı ayırmak için attığı taşla bir kişinin ölümüne yol açtı

Güncelleme:

Bursa'da mahalledeki kavgayı ayırmak için evinin çatısından beton parçası atan bir kişi hakkında 65 yaşındaki bir kişinin ölümüne yol açtığı gerekçesiyle dava açıldı. Zanlı ilk duruşmada yaptığı savunmasında "Ortamı yumuşatmak istedim" dedi.

Bursa'da , yeğenlerinin kavgasını ayırırken 3 katlı evin çatısından atılan beton parçası başına isabet eden R.B.'ın (65) ölümüne neden olan Y.A.'ın (20) ‘Kasten öldürme’ suçundan yargılanmasına başlandı. İfadesinde arkadaşları Uğur (20) ve H.B. (20) kardeşler tarafından darbedildiğini, ailelerin de karışmasıyla kavganın büyüdüğünü belirten Y.A., “Kavgaya karşı tarafın ailesi de müdahale etmeye çalışınca, ortamı yumuşatmak için çatıya çıkarak, 60 santimetre kalınlığında beton parçasını rastgele attım. Amacım birini öldürmek değildi. Beton R.B.’a isabet etmiş. Maktulün ailesine başsağlığı diliyorum” dedi.

Yıldırım ilçesi Samanlı Mahallesi'nde geçen yıl aralık ayında, Y.A., kavga ettiğini iddia edip, yardıma çağırdığı arkadaşları Uğur ve H.B. kardeşlerin otomobilini çalıp kaçtı. Otomobille Balıkesir'e giden Y.A., aracın yakıtı bitince kendini polise ihbar etti. Gözaltına alınan Y.A., denetimli serbestlik koşuluyla serbest bırakıldı. Y.A., olaydan 1 ay sonra 16 Ocak’ta, H.B. ve U.B. ile mahallede karşılaştı. Araç hırsızlığı yüzünden çıkan tartışma, kavgaya dönüşünce yaşanan arbedeye tarafların yakınları da karıştı. Bu sırada 3 katlı evlerinin çatısına annesi N.A. ile çıkan Y.A., çatıdaki beton parçalarını kavga ettikleri kalabalığın üzerine attı. Beton parçalarından biri, yanında eşi M.B. (48) ve oğlu U.B. (32) ile kavgaya karışan yeğenlerini ayırmaya çalışan 2 çocuk babası R.B.'ın başına isabet etti. R.B., yere yığılırken, eşi M.B. ve oğlu U.B. fenalık geçirdi.

KALBİ 2 KEZ DURDU

İhbarla olay yerine jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekibinin kontrolünde, R.B.'ın kalbinin durduğu belirlendi. Kalp masajıyla kalbi yeniden çalıştırılan Bayar, ambulansla kaldırıldığı Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedaviye alındı. Hastanede ikinci kez duran kalbi yeniden çalıştırılan R.B., müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Jandarma ekipleri tarafından olay yerinde yakalanıp gözaltına alınan Y.A. ise işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemede tutuklandı.

AİLELERİN DE KARIŞMASIYLA KAVGA BÜYÜDÜ

‘Kasten öldürme’ suçundan Bursa 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkan Y.A., ifadesinde kavga ettiğini söyleyip, yardıma çağırdığı arkadaşları Uğur ve H.B. kardeşlerin otomobilini çalıp kaçtığı için aralarında husumet olduğunu ve arkadaşlarından şikayetlerini geri çekmesini istediğini, kabul etmedikleri için de tartışmanın kavgaya dönüştüğünü belirtti. İki kardeş tarafından darbedildiğini ve ailelerin de karışmasıyla kavganın büyüdüğünü söyleyen Y.A., "Olay günü anneannemin oturduğu eve gittim. Uğur ve Hüseyin oraya geldi, aramızda kavga çıktı. Beni darbettiler. Binaya girip, üzerlerine kapıyı kapadım. Camı kırdılar. Dayım bizi ayırmak için yanımıza geldi" dedi.

Binanın çatısına çıktığını ve sokakta süren kavgayı dağıtmak için eline geçirdiği beton parçasını aşağı attığını belirten Y.A., "Kavgaya karşı tarafın ailesi de müdahale etmeye çalışınca, ortamı yumuşatmak için çatıya çıkarak, 60 santimetre kalınlığında beton parçasını rastgele attım. Amacım birini öldürmek değildi. Beton R.B.'a isabet etmiş. Maktulün ailesine başsağlığı diliyorum" diye konuştu.

'YAŞADIĞI KORKU VE PANİKLE EYLEMİ GERÇEKLEŞTİRDİ'

Y.A.'ın avukatı Dilan Firik de savunmasında, müvekkilinin kendisini ve ailesini korumak amacıyla, kalabalığın üzerine beton parçası attığını söyleyip, olayın meşru müdafaa kapsamında yaşandığını belirterek, "Müvekkil olay öncesi sanıklarla husumet yaşamış ve aldığı tehditlerden dolayı Bursa’yı terk etmiştir. Bursa’ya 3 ay sonra anneannesini ziyarete geldiğinde ise kendisini mahallede gören sanıklar, hakaretler eşliğinde saldırıda bulunmuştur. Müvekkilin yanında annesi de darbedilmiş, evde bulunan anneannesi de yaralanmıştır. Sanıklar evin kapı ve camlarını kırıp, penceresine de aynı şekilde zarar vermiş ve evin içerisine girmiştir. Müvekkilim teras katına kaçmış, saldırının bitmemesi ve dayısının kafasına kazma sapı ile vurulduğunu görmesi üzerine, kalabalığın dağılması için hedef gözetmeden terastan beton parçasını yere doğru atmıştır. Meşru müdafaa kapsamında, yaşadığı korku ve panikle sınırı aşmıştır" ifadelerini kullandı.

33 yıllık eşi kavgayı ayırırken atılan beton parçasıyla gözlerinin önünde ölen M.B. ise sanığın yanı sıra annesinin de eşinin kafasına beton attığını öne sürüp, şikayetçi olduğunu söyledi. Mahkeme, Y.A.’ın tutukluluk haline karar verip, duruşmayı erteledi. (DHA)

DHA