İstanbul'da çökertilen DEAŞ hücresinin ''ahid'' oyunu ortaya çıktı
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlEli kanlı bölücü terör örgütü DEAŞ'a yönelik İstanbul'da operasyonda gözaltına alınan 34 şüpheliden 23'ünün tutuklandığı soruşturmada, örgütün sözde tüzüğü de, FETÖ benzeri para toplama taktiği de ortaya çıktı.
İstanbul'da terör örgütü IŞİD bünyesinde 'Ahidder' adı altında sözde illegal mescit ve medrese faaliyetlerinde bulunan şüphelilere ilişkin operasyonda AHİDDER'in lideri M.Y. kod adlı Mustafa Kahveci gözaltına alındı. Soruşturmada Ahidder'in örgüt içindeki kuralları belirleyen, "cemaat tüzüğü" olarak adlandırdıkları sözde metin de dosyaya girdi.
Dosyada derneğin çalışma birimlerinin teşkilat, maliye, eğitim, medya ve davet olduğu, örgütte görev almak isteyen kişilerden "ahid" adı altında en az 500 lira olmak üzere para toplandığı, örgüt üyelerinin ise yeteneğine göre birimlerde görevlendirildiği belirtildi. Örgütün bu yöntemi akıllara FETÖ'nün 'Himmet'ini akıllara getirdi.
Birimlerin başına "genel emir" tarafından birim sorumluları atandığı, her birimin 2 haftada bir toplantı yapması gerektiği ifade edilen sözde metinde, cemaat mensuplarının 5 yıl süren ev ders gruplarına katılmak ve üyelerin tüzük ile çalışma kurallarına uymak zorunda olduğu kaydedildi.
Metinde, örgüt üyelerinin, grup halinde tutuklandıkları zaman başlarında sorumlu üye varsa ona itaat etmesi, sorumlu yoksa içlerinden bir üyenin "cezaevi emiri" olarak seçilmesi gerektiği yer aldı.
'ŞERİ' VE 'DİSİPLİN' KURULLARI
Örgütün "şeri" ve "disiplin" olmak üzere iki kurulu bulunduğu, şeri kurulun örgütün karar merci olduğu ifade edilen sözde tüzükte, disiplin kurulunun örgütün genel işleyişine ve kurallarına aykırı davranan üyeleri nasihat ve ceza yöntemiyle ıslah etmeyi sağlayan yapısı anlatıldı.
Örgütçe mahrem kabul edilen sözde tüzükte, iddianamelerin mahrem sayıldığı gerekçesiyle cezaevi emirinden izinsiz şekilde dosyadaki şüphelilerle paylaşılmadığı da ifade edildi.
Soruşturmada, şüphelilerin dijital materyallerinde yapılan incelemeye ilişkin tespitlere de yer verildi.
Dijital materyallerde, Yahudilere ve ibadethanelerine yönelik tehdit içerikli konuşmaların olduğu belirlendi.
AA
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol