İnternetten kredi ile 14 milyonluk vurgun tuzağı ''pes'' dedirtti

İnternetten kredi ile 14 milyonluk vurgun tuzağı ''pes'' dedirtti
Güncelleme:

İnternet sitesinde ‘düşük faizli kredi’ yalanıyla zor durumdaki vatandaşları ağına düşüren tefecilik şebekesi, 10 kat faizle borçlandırdıkları 212 mağdurdan 14 milyon liralık vurgun yaptı.

İnternet üzerinden düşük faizli kredi yalanıyla vatandaşları tuzağa düşürüp dolandıran şebeke çökertildi. Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, tefecilik suçuna yönelik çalışma kapsamında, bir şebekenin 'vadeli altın satışı' adı altında yüksek miktarlarda faizle para verdikleri vatandaşların maaşlarına icra yoluyla el koyarak vurgun yaptığını tespit etti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde polis ekipleri, 6 aylık teknik ve fiziki takiple elebaşı Ü.K.'nin de aralarından bulunduğu 8 şüpheliye yönelik operasyon düzenledi. Şüphelinin işyerinde yapılan aramalarda, çok sayıda mağdura ait fatura, senet ve doküman ele geçirildi.

Şebekenin, sahip oldukları kuyumculuk firması ve kurdukları internet sitesi üzerinden "Emekliye ve kamu çalışanlarına, bankadan icralık olanlara, kredi notu düşük olanlara kredi imkânı, kredi çıkmıyor diye artık üzülmeyin" şeklinde ilan verdikleri tespit edildi. Türkiye'nin 81 ilinden arayan kişilerle "müşteri danışmanı" altında görüşme gerçekleştirildiği belirlendi. Bankadan kredi alamayan ve acil paraya ihtiyacı olan zor durumdaki mağdurlara ilk başta normal banka faizi kadar düşük bir miktar faiz uygulayacaklarını söyleyen şebekenin, vatandaşların maaş bordroları ile birlikte Ankara'da bulunan ofislerine davet ettiği kaydedildi.

Tefecilerin, başvurusunu kabul ettikleri kişileri verecekleri paranın karşılığı olarak 10 katı faize ikna ettiği, ardından ise altın satıyormuş gibi göstererek "elden teslim aldım" şeklinde fatura verdikleri ve maaşlarından icra yoluyla ödeme alınabilmesi için de muvafakatname imzalattıkları tespit edildi. Şebekenin verdikleri paradan "dosya masrafı" adı altında yüzde 30 kesinti yaptığı da belirlendi. Borcun geri ödemesinin 12, 24, 36 ay şeklinde planlandığı ancak şebekenin borçluları oyalayıp ilk 12 aylık borcun kapatılmasının önüne geçtiği ve ardından ellerindeki muvafakatname ile icra takibi başlatılarak mağdurların maaşlarına el konulduğu kaydedildi.

4 ŞEBEKE ÜYESİ TUTUKLANDI

Sabah gazetesinden Ömer Çetin haberine göre, tefecilerin, belirlenen vade sonunda icrayı durduracaklarını söylemelerine rağmen çeşitli bahanelerle maaş kesintisini durdurmadıkları, icradan kesintinin iptali için arayan mağdurlara cevap vermedikleri, ofise gelen kişilere ise patronlarının yurtdışında olduğu ve şu an iptal edilemeyeceğini söyleyerek oyaladıkları belirlendi. Şüphelilerin bu yöntemle 212 mağdurdan yaklaşık 14 milyon TL lira vurgun gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Düzenlenen operasyonla yakalanan 8 şüpheliden 4'ü tutuklanırken, 4'ü ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

(Kaynak)