Biber gazı bulundurmak suç değil

Biber gazı bulundurmak suç değil
Güncelleme:

Emniyet Genel Müdürlüğü, üretimi Milli Savunma Bakanlığı'nın iznine tabi olan savunma maksatlı biber gazı spreylerinin bulundurulması ve satılmasının yasak olmadığını açıkladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, üretimi Milli Savunma Bakanlığı’nın iznine tabi olan savunma maksatlı biber gazı (oleoresin capsicum) spreylerinin bulundurulması ve satılmasının yasak olmadığını açıkladı.
Deriyi tahriş ederek göz, burun, ağız ve solunum yollarında yanmaya, acıya yol açan biber gazı, yakın mesafeden maruz kalan kişiyi 30-45 dakika arasında etkisiz hale getirebiliyor. Bulanık görme, burun akıntısı, hapşırma ve salya artışı, mide bulantısı, deride kızarma gibi etkilere yol açan biber gazı polisin, yasa dışı eylem yapan göstericilere karşı kullandığı biber gazıyla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı bir açıklama yaptı.

Çoğunlukla ’dünyanın en acı biberi’ diye bilinen kırmızı Şili biberinden üretilen biber gazıyla alakalı bir vatandaşın, "Biber gazı kullanmak veya taşımak yasal mıdır?\" şeklindeki sorusunu cevaplandıran Asayiş Dairesi Başkanlığı, biber gazının bulundurulmasına yönelik bir kısıtlama olmadığını açıkladı. Başkanlıktan yapılan açıklamada, "Bununla birlikte, söz konusu spreyler için sadece Türk Silahlı Kuvvetleri, emniyet ve jandarma teşkilatı ile özel güvenlik kuruluşlarının ihtiyaçlarının karşılanması amacı dışında, bugüne kadar sivil kullanım maksadı ile hiçbir kişi veya kuruluşa ithal izni verilmemiştir. Bu nedenle piyasada bulunan ve bu kurumlar dışında sivil amaçlı satılan ve kullanılan biber gazları yurdumuza kaçak yollarla getirilen gazlardır." denildi.

Ülkeye kaçak yollardan getirildiği açıklanan biber gazlarına internetten ulaşmak oldukça kolay. Özellikle işe geliş gidişi sırasında bazı şüpheli kişilerle karşılaştığını belirten Özlem Y., "Bursa’nın sakin bir mahallesinde ikamet ediyorum. Ancak yerlerden geçtiğim zaman istenmeyen durumlarla karşılaşabiliyorum. Çantamda kendimi savunmak için biber gazı bulunduruyorum" dedi.
Sivil amaçlı satılan ve kullanılan biber gazları için ise il emniyet müdürlükleri bünyesindeki kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele şube müdürlüklerinin kaçak biber gazı için ’Gümrük kaçağı ürün’ olarak işlem yaptığı öğrenildi. Emniyet birimlerinin biber gazı kullanımını 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun 16. maddesinde düzenlendiği belirtiliyor. Mevzuata göre göz yaşartıcı gaz ve silahlar, kanuna aykırı veya sonradan bu hale dönüşen gösteri, yürüyüş, miting gibi eylemlerde kullanılıyor.
Türkiye’de üretimi olmayan biber gazı genellikle Brezilya ve Güney Amerika ülkelerinden ithal ediliyor. Biber gazının kilo fiyatı ise 60 ile 110 dolar arasında değişiyor.

İHA

text-ad
Etiketler biber gazı
MEB'in 10 Kasım kararı ortalığı karıştırdı: ''Yazıklar olsun!'' MEB'in 10 Kasım kararı ortalığı karıştırdı: ''Yazıklar olsun!'' Son seçim anketinde Erdoğan'ı üzecek sonuçlar Son seçim anketinde Erdoğan'ı üzecek sonuçlar Cuma namazı çıkışında kanlı saldırı: Yaralılar var! Cuma namazı çıkışında kanlı saldırı: Yaralılar var! BYD krizi Meclis'e taşındı... Vergi muafiyeti var ama hala yatırım yok! BYD krizi Meclis'e taşındı... Vergi muafiyeti var ama hala yatırım yok! Marmara'da beklenen büyük deprem ile ilgili uzman isimden kritik açıklamalar Marmara'da beklenen büyük deprem ile ilgili uzman isimden kritik açıklamalar İstanbul'da 75 yaşındaki yaşlı kadına evlilik vaadiyle kabusu yaşattılar! İstanbul'da 75 yaşındaki yaşlı kadına evlilik vaadiyle kabusu yaşattılar! Aşkını ilan eden Mete Gazoz sosyal medyayı salladı Aşkını ilan eden Mete Gazoz sosyal medyayı salladı Çöl sıcakları geliyor: Sıcaklıklar 12 derece artacak! Çöl sıcakları geliyor: Sıcaklıklar 12 derece artacak! Diyarbakır'da 4 küçük çocuğa kan donduran işkence Diyarbakır'da 4 küçük çocuğa kan donduran işkence MSÜ yerleşkelerinde camiler açıldı; Erdoğan canlı bağlandı, kurdeleleri komutanlar kesti MSÜ yerleşkelerinde camiler açıldı; Erdoğan canlı bağlandı, kurdeleleri komutanlar kesti
Kabine revizyonunda ''Bakan Toto'' yeniden başladı: ''3 eski bakan geri dönüyor'' Kabine revizyonunda ''Bakan Toto'' yeniden başladı: ''3 eski bakan geri dönüyor'' Hafta sonu planınızı kontrol edin: Bir tarafta sağanak yağışlar diğer yanda kavurucu sıcaklar... Hafta sonu planınızı kontrol edin: Bir tarafta sağanak yağışlar diğer yanda kavurucu sıcaklar... İki arkadaşın şüpheli ölümü: Cesetleri yanyana başlarından vurulmuş halde bulundu İki arkadaşın şüpheli ölümü: Cesetleri yanyana başlarından vurulmuş halde bulundu Ünlü ekonomist bombayı canlı yayında patlattı: ''Yeni vergiler ve mevcut vergilere zam geliyor!'' Ünlü ekonomist bombayı canlı yayında patlattı: ''Yeni vergiler ve mevcut vergilere zam geliyor!'' Trafiğin kendini akıllı sanan kaynakçı vandallarına ceza yağdı Trafiğin kendini akıllı sanan kaynakçı vandallarına ceza yağdı Evli kadından eski sevgilisine kan donduran tuzak! Evli kadından eski sevgilisine kan donduran tuzak! Ankara'da korkutan yangın: Mahsur kalanlar var! Ankara'da korkutan yangın: Mahsur kalanlar var! China Suarez aşkı Icardi'ye fazla yaramış: Bu görüntüler olay oldu! China Suarez aşkı Icardi'ye fazla yaramış: Bu görüntüler olay oldu! Marmara Denizi'nde büyük sürpriz! İlk kez görüntülendi Marmara Denizi'nde büyük sürpriz! İlk kez görüntülendi Adıyaman'da Belediye Başkan Vekilini seçildi, CHP'nin adayına AK Partililer de oy verdi! Adıyaman'da Belediye Başkan Vekilini seçildi, CHP'nin adayına AK Partililer de oy verdi!