28 saniye kala yerli uydu İMECE'ye üçüncü rötar!

Güncelleme:

Türkiye'nin ilk yerli ve milli, yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE ABD'de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden SpaceX tarafından uzaya fırlatılması öncesi hava koşulları nedeniyle ertelendi.

İMECE'nin, daha önceki 2 ertelemenin ardından bugün Türkiye saati ile 09.48’de ABD’deki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden uzaya fırlatılması planlandı. Hem Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nde hem de fırlatmanın izleneceği Ankara’daki TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü'nde son hazırlıklar yapıldı. Fırlatma için Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da hazır bulundu.

VARANK: TÜRK MÜHENDİSLER TARAFINDAN ÜRETİLDİ

Türkiye’nin bugün 5 haberleşme uydusuyla uzayda yer aldığını hatırlatan Varank, “İnşallah Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’yı da önümüzdeki dönemde devreye alacağız. TÜRKSAT 6A tamamlandığında Türkiye kendi haberleşme uydusunu üretebilen 10 ülkeden biri olacak. Bugün de gurur projelerimizden biri olan İMECE uydusunu uzay yörüngesine uğurluyoruz. 6 yıl önce çalışmalarına başladığımız İMECE, bugün itibarıyla uzay serüvenine başlıyor. İMECE tüm aşamalarıyla Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp üretildi. İMECE, Türkiye’nin metre altı çözünürlükteki ilk yerli ve milli uydusu. Bu uyduyla yeryüzündeki objeleri 680 kilometre yukarıdan en küçük ayrıntısına kadar görebileceğiz. Ülkemizin askeri ve sivil amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyacını bu uyduyla karşılayacağız. Bu uydu, milli savunma başta olmak üzere; afet yönetimi, çevre ve şehircilik olmak üzere pek çok alanda ülkemize önemli kabiliyetler kazandıracak. Geliştirilen kritik uzay teknolojileri, yurt dışı bağımlılığımızı en aza indirecek" dedi.

Varank, yine TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve Gümüş firması iş birliği ile üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uydularının da aynı roket içerisinde uzaya fırlatılacağını belirtti. Varank, ilk defa Türkiye tarihinde 4 uydunun uzaya gitmiş olacağını belirtti.

AKAR: TSK'NIN KEŞİF, GÖZETLEME İHTİYACINI KARŞILAYACAĞIZ

Bakan Akar da "Günümüzün ve geleceğin dünyasını şekillendirmede uzay teknolojilerinde yapılacak çalışmaların hayati öneme haiz olduğunu hepimiz biliyor ve buna göre hareket ediyoruz. İMECE uydusu bizim çalışmalarımıza çok yardımcı olacak. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin keşif, gözetleme ve hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını kendi imkanlarımızla dünyanın her yerinde yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleriyle karşılar hale geleceğiz. Yani hem Amik Ovası’nı göreceğiz hem de Himalayaları göreceğiz" dedi.

Konuşmaların ardından fırlatmaya 27 saniye kala ABD'deki uzay üssünden rüzgar nedeniyle erteleme bilgisi geldi. Daha önce 2 kez ertelenen fırlatma bir kez daha ertelenmiş oldu.

VARANK: GEÇ OLSUN GÜÇ OLMASIN

Fırlatma ertelendikten sonra açıklama yapan Bakan Varank, "Hava muhalefeti sebebiyle bugünkü fırlatma da ertelendi. İnşallah en kısa sürede uydumuzu yörüngesinde görmek istiyoruz. Şu anda buruk bir an yaşıyoruz; ama geç olsun güç olmasın diyelim. İnşallah bir sonraki fırlatmada havanın müsait olduğu bir durumda uydumuzu uzaya göndermiş olacağız. Tüm Türkiye’ye selamlarımızı söylüyoruz. Bizi izlemeye devam etsinler diyoruz" dedi.

YENİ HEDEF YARIN 09.47

Öte yandan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan bilgilendirmeye göre; İMECE uydusunu yörüngesine taşıyacak Falcon 9 roketinin operasyonundan sorumlu SpaceX firması, fırlatmayı 27 saniye kala hava koşulları nedeniyle ertelediğini bildirdi. SpaceX'den yapılan açıklamada olumsuz hava koşulları nedeniyle fırlatma operasyonu için Türkiye saati ile yarın 09.47'nin hedeflendiği, fırlatma tarihi ile ilgili gelişmeler olduğunda yeniden bilgi paylaşılacağı kaydedildi 

5 YIL GÖREV YAPACAK

680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede konumlanacak İMECE, tasarım görev ömrü olan 5 yıl boyunca, hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkeye hizmet verecek. Uydu, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.

 Bu arada, İMECE ile birlikte yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması işbirliğiyle üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket içinde uzaya fırlatılacak.

METRE ALTI ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ KAMERA

Milli imkanlarla geliştirilen yer gözlem uydusu İMECE, BİLSAT, RASAT ve Göktürk-2 uydularından edinilen tecrübeyle donatıldı. Türkiye'de ilk kez üretilen metre altı çözünürlüğe sahip elektro-optik uydu kamerası, TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilerek İMECE'ye entegre edildi. Teknolojik olarak kritik öneme sahip bu kamera sayesinde Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacı yerli kaynaklarla karşılanacak.

 İMECE'de elektro-optik kameranın yanı sıra uçuş bilgisayarı, elektrikli itki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanıp üretildi. İMECE Projesi kapsamında uçuş bilgisayarı yazılımları başta olmak üzere, yönelim ve yörünge yazılımları, analiz yazılımları, yer istasyonu yazılımları da TÜBİTAK UZAY mühendisleri tarafından geliştirildi. İMECE uydusuna, TÜBİTAK UME manyetometre ve manyetik tork çubuğu ile TÜBİTAK MAM ise sabit güneş paneliyle katkı sağladı.

İHRACAT POTANSİYELİ

İMECE Projesi'nden elde edilen çıktılar, Türkiye'nin gelecekte sahip olacağı yeni uyduların yapı taşını oluşturacak. Bu projeyle sahip olunan kritik uzay teknolojilerinin yanı sıra bu alanda yetişmiş insan gücü ve bilgi birikimi kazanımı da sağlanmış olacak. Proje kapsamında üretilen ekipmanların uzay tarihçesi kazanmasıyla Türkiye katma değeri yüksek sistemleri ihraç etme potansiyeli kazanacak.

Haziran 2022'den itibaren ısıl vakum, titreşim, akustik ve elektromanyetik uyumluluk testlerini başarıyla geçen İMECE uydusu, şubatta fırlatma üssünün bulunduğu ABD'ye gönderilmişti.

 

DHA