2 günde 2 kez zamlanan, benzin ve motorine 3'üncü zam geldi
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlYükselen petrol fiyatları sonrasında artık "zam geldi" diyemeden yeni bir zammın geldiği benzin ve motorine bir zam daha geliyor. Bu gece itibariyle benzine 69 kuruş, motorine ise 84 kuruş zam yapılacak.
Savaşın ateşlediği petrol fiyatlarıyla birlikte zam üstüne zam gelen akaryakıt ürünlerine bir zam daha geliyor. Gelen zamlarla birlikte akaryakıt fiyatları 20 TL’ye yaklaştı.
Dün gece yarısından geçerli olmak üzere benzine 53 kuruş, motorine ise ise 1 lira 33 kuruş zam gelmiş ve Ankara'da ortalama 17,55 liradan satılan benzinin litre fiyatı 18,08 TL, İstanbul'da 17,46 liradan 17,99 liraya, İzmir'de 17,58 liradan 18,11 liraya çıkmıştı. Ayrıca, Ankara'da ortalama 17,68 liradan satılan motorinin litre fiyatı 19,01 TL'ye İstanbul'da 17,60 liradan 18,93 TL'ye, İzmir'de ise 17,69 liradan 19,02 TL'ye yükselmişti.
Fakat son 2 günde 2 kez zam gelen benzin ve motorine bu gece 3'üncü bir zam daha masada...
Sektör kaynaklarından alınan bilgiye göre 5 Mart 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere benzine 69 kuruş, motorine ise 84 kuruş zam geliyor.
Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor.
Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.
EPGİS'TEN "KDV YÜZDE 1'E İNDİRİLSİN" ÇAĞRISI
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası Başkanı Fesih Aktaş, KDV oranında indirim çağırısı yaptı. Aktaş, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya krizi ile başlayan ve öngörülemez şekilde yükselen ham petrol ve akaryakıt fiyatları nedeniyle ekonomide daralmanın sürdüğünü belirterek, "Biz de EPGİS olarak akaryakıt fiyatları üzerinde yer alan 2 lira 89 kuruşluk KDV’de oranının yüzde 1 e indirilmesinin katkı sağlayacağına inanmaktayız” dedi
Akaryakıtta yüzde 18 olan KDV ile fiyatlar artıkça devletin tahsil ettiği rakamın da arttığını belirten Fesih Aktaş, “19 liraya ulaşan motorinin içerisinde 2 lira 52 kuruş ÖTV ve 2 lira 89 kuruşa varan KDV ile birim maliyette 1 litrede toplamda devlet, 5 lira 41 kuruş vergi almaktadır. Bu verginin KDV olan kısmından 2 lirasının vatandaşa yansıyacak şekilde pompa satış fiyatlarından düşürülmesinin, kalan 89 kuruşun ise hızla kapanan akaryakıt bayileri ile dağıtım şirketlerinin toplam marjına yansıtılmasının hem vatandaş hem de iflasa sürüklenen istasyonlar için can suyu olacaktır” şeklinde konuştu.
ALINAN KARARLAR İŞE YARAMADI
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, dün günlük 400 bin varillik kademeli üretim artışı planına nisan ayında da devam etme kararı aldı.
Başta ABD olmak üzere Uluslararası Enerji Ajansı üyeleri de dün stratejik rezervlerinden 60 milyon varil petrolü piyasaya süreceğini açıkladı ancak alınan kararla ateşi söndürmedi.
YÜZDE 24 YÜKSELDİ
Petrol arzını artırmaya yönelik bu adımların fiyatlar üzerinde aşağı yönlü bir etkisi olmadı. Rusya'nın işgal girişimi öncesi brent petrolün varil fiyatı 95 dolar seviyesindeydi. Savaşla beraber petrol fiyatlarında yüzde 24'lük artış yaşandı.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol