1 günde suçlandı, 4 yıldır aklanamadı !

1 günde suçlandı, 4 yıldır aklanamadı !

Dört yıl önce Ümraniye sapığı olarak lanse edilen Bilal Akyıldız üzerindeki lekeyi temizleyemedi.

Bilal Akyıldız, dört yıl önce tüm Türkiye’ye ‘Ümraniye sapığı’ olarak tanıtıldı. 16 Kasım 2002’de 11 kız çocuğuna tecavüz ettiği gerekçesiyle tutuklandı. 28 gün cezaevinde yattıktan sonra yanlışlık anlaşıldı, tahliye edildi. Ancak toplumdan tecrit edildi, önce işini kaybetti, ardından nişanlısından ayrıldı. Sapık damgasından kurtulamayınca Yunanistan’a kaçtı. Sonra yargıya gitmeye karar verdi. ‘Haksız gözaltı’ gerekçesiyle Samandıra’da görevli jandarmalara, kendisini ‘sapık’ ilan eden televizyon kanalına ve İçişleri Bakanlığı’na 4 ayrı dava açtı. Ancak aradan 3,5 yıl geçmesine rağmen sonuç alamadı. Jandarmalar ‘görevi kötüye kullanmak’tan beraat etti. ‘O dönemde toplumda oluşan infial’ karara gerekçe gösterildi. ‘Haksız yere tutuklu kalma’ iddiasıyla açtığı kamu davasını kazandı; ama mahkemenin verdiği 1500 YTL’lik tazminatı kabul etmedi. Bu kararı temyiz etti, dosya 2,5 yıldır Yargıtay’da bekliyor. Kanal D ve İçişleri Bakanlığı aleyhindeki davalar ise sürüyor. Akyıldız, artık umudunu yitirmiş; “Apo bile benim kadar çile çekmedi.” diyor. Bilal Akyıldız, dört yılda çok sıkıntı çekmiş. Onur kırıcı bir davranışla suçlanmasının yanı sıra cezaevinde öldürülme korkusu yaşamış. Mağduriyetini yargı yoluyla gidermek için tazminat davaları açmış.

Sultanbeyli Adliyesi'nde bir televizyon kanalına ve İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nde devlete açtığı tazminat davaları devam ediyor. Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı, Samandıra Jandarma Karakolu'nda görevli Mehmet Çukurören, Uzman Çavuş Kadir Ağır ve Uzman Çavuş Memduh Tavşan hakkında Akyıldız'ı yakalarken usulüne uygun davranmadıkları gerekçesiyle 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açmıştı. Savcılığın hazırladığı iddianamede, sanık jandarmalar tarafından yakalama tutanağının da gerçeklere aykırı tutulduğu belirtilmişti. Bu dava geçtiğimiz günlerde sona erdi ve Kartal 4. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi, sanıkları beraat ettirdi. Hakim Ekrem Halıcı'nın verdiği beraat kararında, olay tarihinde küçük çocuklara musallat olan bir sanığın arandığı, yakalanan kişinin de eşkal tarifine uyduğu belirtildi. Sanık jandarmaların görevleri gereği Akyıldız'ı yakaladıkları, usule aykırı yaptıkları ileri sürülen işlemlerin de yeterince açıklığa kavuşmadığı ifade edildi. Müşteki hakkında soruşturmaların belirtilen şekilde yapıldığı ve jandarmalar ile Akyıldız arasında eskiye dayalı bir husumet olmadığı, sanıkların suç kastı ile hareket etmediği anlatılarak mahkumiyetlerine yetecek kesin, inandırıcı, şüpheden uzak deliller elde edilmediği için beraat kararı verildiği kaydedildi.

Kararı haksız bulan Bilal Akyıldız, yargının yavaş işlemesine de tepki gösterdi. "Yargı da onlara çalışıyor, masum insanlar tarafında değil." diyen Akyıldız, "Ben o kadar kötü olaylar yaşadım, şimdi mahkemelerde hiçbir şey olmamış gibi davranılıyor." diye konuştu. Gözaltında kaldığı süre için adli tıp raporu alınmadığını dile getiren Akyıldız, sağlık ocağı raporuyla adliyeye çıkarıldığını vurguladı. Akyıldız, "Bu ülkede insanlar yargıya güvenmek istiyor, ancak bu mümkün olmuyor. Hakkımızı talep edemiyoruz. Benim çektiğim sıkıntıyı Apo çekmedi. Biz Türk ve Müslüman olarak sıkıntı çekiyoruz, bu ülkede PKK'lı olmak lazım sıkıntı çekmemek için." dedi. 3,5 yıldır davalardan karar çıkması için beklediğini, aleyhe bile çıksa artık sonuç almak istediğini kaydeden Akyıldız, olumsuz kararları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götüreceğini söyledi. Akyıldız, davalarının zamanaşımına uğratmak için bekletildiğini öne sürdü. Akyıldız'ın avukatı Mehmet Yavuz da, dört yıllık hukuk mücadelelerinden sonuç alamamaktan yakındı. Yavuz, jandarmaların beraat ettiği davaya en başından beri katıldıklarını ve sanıkların cezalandırılmalarını istediklerini söyledi. Beraat kararı çıktıktan sonra bunu temyiz etmek istediklerini ancak hakimin dosyadan müdahil dilekçesi olmadığı için temyiz taleplerini reddettiğini belirten Yavuz, mahkemenin kötü niyetli davrandığını ileri sürdü. Hakimin temyiz talebinin reddine itiraz ettiklerini ifade eden avukat, "Dilekçeyi de vermiştik, dosyadan kaybolmuş olabilir. Ancak, Yargıtay'ın kararları var. Biz bütün duruşmalara girmişiz. Cezalandırılmalarını talep etmişiz, müdahil olmasak bunları yapamazdık. Şimdi Yargıtay'ın kararını bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Beraat kararının da doğru olmadığını savunan avukat, müvekkilinin polis bölgesi olan Sultanbeyli'den jandarmalar tarafından ‘kimliği yok' denilerek alındığını, jandarmaların haksız yere tuttukları anlaşılmasın diye Akyıldız'a başka suç isnat ederek gerçeğe aykırı tutanak tuttuklarını ifade etti. Yılbaşında Yargıtay'a gittiğini söyleyen avukat, temyiz ettikleri dosyaların 2,5 yıldır sırada beklediğini, işleme bile konmadığını aktardı.

Akyıldız’ın açtığı davalar hâlâ sürüyor
Bir TV kanalına 80 bin YTL maddi-manevi tazminat davası açtı. Davası Sultanbeyli Asliye Hukuk Mahkemesi'nde devam ediyor.

İçişleri Bakanlığı aleyhine 100 bin YTL maddi ve manevi tazminat davası açtı. İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nde dosya hâlâ inceleniyor.

Kartal Cezaevi'nde haksız yere tutuklu kaldığı gerekçesiyle 466 sayılı yasa gereği Kadıköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme 28 günlük haksız tutukluluk süresinin karşılığında bin 697 YTL tazminata hükmetti. Akyıldız, bu kararı temyiz etti. Dosya Yargıtay'da sıra bekliyor.

Akyıldız, kendisini haksız yere yakalayan ve tutukluluğuna neden olan 3 jandarma hakkında görevi ihmal suçu işledikleri gerekçesiyle şikayetçi oldu. 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan jandarmalar beraat etti.

Zaman / Büşra Erdal