1. Eşitlik Birimleri Çalıştayı

1. Eşitlik Birimleri Çalıştayı
Güncelleme:

Şişli Belediyesi tarafından düzenlenen "1. Eşitlik Birimi Çalıştayı Eşitliğin Yerelden İnşası" etkinliğinde, "eşitlik birimi" olan ve bu yıl içinde bu birimi oluşturmayı taahhüt edelen yerel yönetimler bir araya geldi - Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü:

İSTANBUL (AA) - Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, "Fırsat eşitliğinin siyaset üstü olduğuna inandığımız için bugün burada Türkiye'de Eşitlik Birimleri olan ve bu birimi kurmaya taahhüt eden tüm belediyeleri bir araya getirerek, hep birlikte ayrımcılığa karşı, toplumsal bir farkındalık yaratmak istedik. Eşitlik kimilerine göre ütopik bir kavram olsa da 'daha eşitlerin' olmadığı bir Türkiye ve dünya arzuluyorum" dedi.

Şişli Belediyesi, düzenlediği "1. Eşitlik Birimi Çalıştayı Eşitliğin Yerelden İnşası" etkinliğinde, "eşitlik birimi" olan ve bu yıl içinde bu birimi oluşturmayı taahhüt edelen yerel yönetimleri İstanbul'da bir araya getirdi.

Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi'nde gerçekleştirilen ve iki gün sürecek çalıştayın açılışında konuşan Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, eşitliğin, bireyler açısından temel bir hak olduğunu söyledi.

Bu nedenle herkesin ayrımcılığa uğramamayı isteme hakkına sahip olduğunu ifade eden İnönü, şunları kaydetti:

"Cins, cinsiyet, ırk, yaş, cinsel yönelim, köken, dil, din, görüş, sınıf ve engellilik, hayatımızı devam ettirirken, fırsat eşitliğinde ayrımcılık nedeni olamaz. Yerelde ilk eşitlik politikaları 1998 yılında, Glasgow Şehir Meclisi tarafından oluşturulunca, yerel yönetimler de ilk kez toplumsal eşitlik için neler yapabileceklerini düşünmeye başladı. Ardından pek çok Avrupa kenti belediyelerinde toplumsal eşitlik birimleri kuruldu. Biz de sosyal demokrat bir bakış açısıyla, katılımcı, şeffaf, denetlenebilir ve halktan yana politikalar üretmek üzere, geçtiğimiz eylül ayında Şişli Belediyesi Toplumsal Eşitlik Birimi'ni kurduk. Fırsat eşitliğinin siyaset üstü olduğuna inandığımız için, bugün burada Türkiye'de Eşitlik Birimleri olan ve bu birimi kurmaya taahhüt eden tüm belediyeleri bir araya getirerek, hep birlikte ayrımcılığa karşı, toplumsal bir farkındalık yaratmak istedik. Eşitlik kimilerine göre ütopik bir kavram olsa da 'daha eşitlerin' olmadığı bir Türkiye ve dünya arzuluyorum."

Çalıştayın "Yerel Yönetimlerde Toplumsal Cinsiyetin Ana Akımlaştırması, Toplumsal Cinsiyet ve Kadına Yönelik Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılmasında Ulusal ve Yerel Politikalar" başlıklı oturumunda konuşan Türkiye Belediyeler Birliği Dış İlişkiler Müdürü Gülfem Keleş de ulusal düzeyde tek yerel yönetimler birliği olduklarını hatırlatarak, amaçlarının yerel yönetimde karar alma mekanizmasına gelmiş kadınların desteklenmesi ve güçlendirilmesiyle alakalı birtakım destekleyici faaliyetler yapmak olduğunu söyledi.

Belediyelerin özellikle sığınma evleriyle ilgili sorunları olduğunu vurgulayan Keleş, şöyle konuştu:

"Sığınma evlerindeki kadınların sorunları nelerdir, bunun anlaşılması ve bununla ilgili çözüm önerilerinin verilebilmesi için biz çalıştaylar yapıyoruz. Özellikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gibi koordineli olmamız gereken kurumlarla beraber bu çalıştayları organize ediyoruz. Topladığımız talepler, sıkıntılar ve mevcut durum analizi yaparak mümkün olduğu kadar lobi faaliyetlerimizde kullanmaya çalışıyoruz. Seçilmiş belediye başkanları, meclis üyeleri, atanmış yöneticilerine ve personeline yönelik toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı bütçeleme eğitimleri veriyoruz. Bunu genelde uluslararası iş birliği yaptığımız birliklerle olan projeler çerçevesinde gerçekleştiriyoruz. Bazen de UN Woman'ın desteğini alıyoruz. Onlarla beraber yürüttüğümüz eğitimlerde belediyelerimizi bir araya getirip, eğitim vermeye çalışıyoruz. Giresun ve Ordu belediyeleri, bunlar bizim projemizin pilot belediyeleriydi. Burada en önemli çıktımız, eşitlik eylem planlarını hazırlamış ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi kurmuş olmalarıdır. "

Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Februniye Akyol ise "Bütün çalışmalarımızda yüzde 50 kadın olması koşulu var. Fakat bizim önümüze koyduğumuz bir hedef, henüz ulaşmış değiliz, ulaşmak için çalışıyoruz. Şu anda Mardin Belediyesi'nde de uygulanıyor" dedi.

Çalıştayda, "İnsan Haklarının Toplumsal Kazanımı Sürecinde Yerel Yonetimler, Yerel Eşitlik Politikalarının Ulusal ve Uluslararası Zemini", "Ayrımcılıkla Mücadelede Tüm Dezavantajlı Grupları Görmek: Engelli-Yaşlı Dostu, Çocuk Dostu, LGBTİ Dostu, Mültecileri Gören Bir Yerel Yönetim Mümkün Mü?", "Yerel Yönetim Bütçesi nasıl okunmalı?", "Saydamlık İlkesi ve İzleme Çalışmaları" başlıklı oturumlar gerçekleştirildi.

Çalıştay yarın sona erecek.