''Yargı bağımsızlığı fiilen bitti''
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlYargıtay eski Başkanı Ali Alkan: ''Yargı bağımsızlığı fiilen bitti...''
Yargıtay eski Başkanı Ali Alkan, Türkiye’de yargı bağımsızlığının her aşamada ihlal edildiğini kaydetti. “Savcılara telkin telefonları açılıyor” diyen Alkan, kendi döneminde de yargıya baskının devam ettiğini belirterek Alkan, “Yargı bağımsızlığı fiilen bitti” diye konuştu.
T24’ten Hazal Özvarış’a konuşan Ali Alkan, “Demokrasiyle yönetileceksek yargı bağımsızlığı ve hâkimlik teminatına karşı konjonktürel mazeretler üretilmemeli. Çünkü bunlar adil yargılanma hakkının güvencesidir. Benimki yargı bağımsızlığına müdahalenin gerçekleştiği bir dönemdi. Şimdi yargı bağımsızlığının fiilen ortadan kalktığı bir dönem” ifadelerini kullandı. İşte Alkan’ın çarpıcı açıklamalarından bazı bölümler:
TELEFONLA GÖZDAĞI
“Yargısal hiçbir görevi olmayan Adalet Bakanlığı veya HSYK görevlileri, mahkemeleri yargısal görevlerine ilişkin olarak yönlendirebilecek telkin ve tavsiyelerde bulunabilmekte, aksi hareketin yargı görevlilerin aleyhine sonuçlar doğuracağına dair gözdağı verebilmekte. Görev ve yer değişikliği müeyyideleri rahatlıkla uygulanabilmekte. Soruşturmalarla ilgili bakanlar ve bakanlık çalışanları talimat verebilmektedir. Bugün bu açıklama ve müdahalelerin herhangi bir cezası yok. Ama bu açıkça yargıya müdahaledir. Bir savcının elinde soruşturma evrakı varken, soruşturmanın şu veya bu şekilde sonuçlandırılması için telkin ve tavsiyelerde bulunabiliyorlar. Savcılara telkin telefonları açılıyor.”
DİRENİŞİM SONUÇ VERMEDİ
“Yargıtay yönetimindeki, bakan müsteşarı niteliğindeki genel sekreter ve yardımcılarını ve 1. Başkanlık’ta görevli tetkik hâkimlerini seçmek 1. Daire Başkanı’nın inisiyatifindedir, buna kimse müdahale edemez. Ne var ki bana genel sekreter ve yardımcılarının değiştirilmesi talebi geldi. Mümkün olmayacağını “Benim sorumluluğumda, çalıştığım kişileri benim seçmem gerekir” diyerek karşı koydum. Bunun yargı bağımsızlığıyla bağdaşmadığını söyledim.
Ama direnişim sonuç vermedi. Çünkü bir yasal düzenleme yapıldı ve genel sekreter olabilmek için Yargıtay’da 5 yıl görev yapma koşulu getirildi. Ben de bu kıdemde bir arkadaşımı göreve aldım.”
‘HSYK YÖNLENDiRiCi AÇIKLAMALAR YAPABiLiYOR’
Balyoz ve Ergenekon davalarında yargı mensupları hakkındaki şikayetleri işleme koyamayan HSYK’nın, Hidayet Karaca ve polisler hakkında tahliye kararı veren hâkimler için toplantıya dair Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Gecikti” açıklaması sonrası gecikme için özür dilemesini Ali Alkan şu sözlerle değerlendirdi: “Bunlar talihsiz gelişmeler, hiçbirinin olmasını istemezdik. Yargı bağımsızlığı büyük yara almıştır tespitimi doğrulayan uygulamalardır.
HSYK Genel Sekreteri, hâkimlerin yargısal görevlerine ilişkin olarak onlara yönlendirici açıklamalarda bulunabiliyor. Bunun kabul edilebilir bir yanı yok. Olağanüstü bir dönem gibi. Verdiği kararlardan dolayı yargı mensuplarının yargılanması çok vahim. Doğru bulmuyorum.”
‘HSYK SEÇiMLERi DEMOKRATiK OLMADI’
“HSYK seçimlerinde Yargıda Birlik Platformu’nun (YBP) adayları kazanmıştır. Demokratik bir seçim olmadı. Çünkü seçim sürecinde ‘YBP’nin adayları kazanırsa özlük haklarıyla ilgili iyileştirmeler yapılacak” gibi söylemler kullanıldı. Disiplin cezalarının affedileceği gibi etik olmayan yöntem kullanıldı.”
CEMAAT DAVASINDA DELİL YOK
‘Cemaate ilişkin yürütülen davada delilsizlik olduğunu düşünüyor musunuz’ sorusuna Alkan, “Evet” yanıtını verdi.
Etiketler:
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol