''Potansiyel eylemci'' cezası !
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol23 yaşındaki genç "Lastikleri yakacakları izlenimi oluştu. O nedenle yakaladık" diye gözaltına alındı sonrasına ise tutuklandı.
Güneydoğu’da terörle mücadele kapsamında zaman zaman “hukuk kazaları da” yaşanıyor. Bunun son örneği Diyarbakır’da meydana geldi. Eylem yapmak için yola lastik taşıdığı iddiasıyla yakalanıp, 6 ay tutuklu kalan 23 yaşındaki Veysel Tanrıverdi’ye mahkeme 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi. Tanrıverdi’yi yakalayan polis, “Lastikleri yakacakları izlenimi oluştu. O nedenle yakaladık” dedi. Mahkemenin tahliye ettiği Tanrıverdi, haksızlığa uğradığını belirterek, hiç bir olaya karışmadığını savundu.
Diyarbakır’da inşaat işçisi olan Veysel Tanrıverdi, 3 Aralık 2014 günü merkez Bağlar İlçesi’nde bir caddeyi trafiğe kapatmak için otomobil lastiği taşıdığı ve PKK terör örgütü adına eylemde bulunmak suçlamasıyla polis tarafından gözaltına alındı. Poliste ifade veren Tanrıverdi, yol kapama ve lastik yakma eylemine katılmadığını belirterek, “Benim PKK terör örgütü ile hiç bir ilişkim ve alakam yoktur. Kuzenimle buluşmak üzere dışarı çıkmıştım. Yolda yürüdüğüm esnada yolun lastik ile kapatıldığını gördüm. Yolda herhangi bir grup yoktu ve lastikler yanmıyordu. Birden polis beni yakaladı. Sadece yolda yürüyordum” dedi.
POLİSLER ARASINDA ÇELİŞKİLİ İFADELER
Veysel Tanrıverdi’yi yakalayan polis memuru ifadesinde devriye görevi yaparken şüpheliyi lastiklerin yanında görüp yakaladıklarını belirtirken, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü savcılığa gönderdiği fezlekede, eylem yapılacağı istihbaratı üzerine bölgede tedbir alındığını ve müdahale sonucu şüphelinin yakalandığını bildirdi. Yapılan incelemede de Tanrıverdi’nin bugüne kadar herhangi bir terör olayına karışmadığı ve örgütle bir bağlantısının olmadığı tespit edildi.
HENÜZ 1 AYLIK EVLİYKEN TUTUKLANDI, 13 YIL CEZA İSTENDİ
Gözaltına alındığında bir aylık evli olan Tanrıverdi çıkarıldığı Sulh Ceza Hakimliği’nce ‘Silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan tutuklandı. Tutuklama kararına iki kez itiraz eden Tanrıverdi ve avukatının talebi ise hakimlik tarafından reddedildi. Olayla ilgili hazırlanan iddianamede olay günü YDG-H üyelerince yol kesme ve güvenlik güçlerine saldırı yapılacağı yönünde bilgi alınması üzerine güvenlik güçlerinin müdahale ettiği belirtildi. Olay yerinde 5-6 kişinin yol kapatmak için malzeme taşıdığını ve araç lastiklerini kağıt parçaları ile yakmaya çalıştığını kaydeden savcı, kovalamaca sonucu şüphelinin yakalandığını belirtti. Savcı suçlamayı reddeden şüpheli Veysel Tanrıverdi’nin ‘Silahlı terör örgütüne üye olma’ ve ‘Kara ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma’ suçunu işlediğini belirterek 13 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.
“NE OLDUĞUNU SORDUKÇA VURUYORLARDI”
İddianamenin kabulünün ardından Tanrıverdi’nin tutuklu olarak yargılanması 5′inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. İlk duruşmada ifadesi alınan Tanrıverdi, “Olay günü eve doğru yürüyordum. Yanıma iki polis yanaşıp koluma girdi. ‘Ne oluyor?’ dediğim anda bana vurmaya başladılar. Ne olduğunu sordukça bana vuruyorlardı. Arabanın içinde en son kafama vurdular. O esnada çöktüm. İşlemediğim bir suçtan içerideyim. Ben polislere bugüne kadar taş atmış, kavga etmiş bile değilim. Hiç bir suça karışmamışken tutuklandım. Ben kendi halinde bir insanım. 1 aylık evliyken haksızca tutuklandım. Eşimi nasıl daha iyi mutlu edebilirim düşüncesiyle evimin geçimini sağlama derdi içindeyken örgüt üyeliği suçlamasıyla haksız şekilde tutuklandım. Eşim evde yalnız kaldı” dedi.
POLİS MEMURU:LASTİKLERİ YAKACAKLARI İZLENİMİ UYANDI
Duruşmada ifadesi alınan ve Tanrıverdi’yi yakaladığını söyleyen polis memuru ise, “YDG-H’ın eylem yapacağı bilgisi bize istihbari olarak gelmişti. 4-5 kişi lastiklerle yolu kapatmıştı. Lastiklerin içinde kağıt veya benzeri birşey yoktu. Sanık o kişilerin arasındaydı. Biz sivil araçla yaklaştık. Kovalamaca sonucu yakaladık. Ellerinde lastikleri yakacak birşey göremedik. Lastiklerin yanında grup görünce lastikleri yakacakları izlenimi uyandı. Olay yerinde yüzü maskeli kimse yoktu. Lastikleri yakıp yakmayacakları henüz belli değildi”dedi.
EMNİYET: O GÜN EYLEM OLMADI
Yargılamayı yapan mahkeme Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazarak olay tarihinde ve öncesinde örgütün bir eylem çağrısı olup olmadığını ve olay tarihinde o bölgede herhangi bir eylem yapılıp yapılmadığını sordu. Talimata cevap veren emniyet, olaydan bir kaç gün önce örgüte yakın yayın organlarında KCK’nın eylem çağrısı olduğunu, ancak olay günü herhangi bir eylem çağrısı olmadığını belirtti. Verilen cevapta ayrıca olay günü Diyarbakır’da herhangi bir eylem ve olay olmadığı da bildirildi.
HAPİS CEZASI VE TAHLİYE!
Davanın son celsesinde kararını açıklayan mahkeme Tanrıverdi’yi ‘Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme sanığa ‘Kara ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma’ suçundan da 1 yıl 3 ay hapis cezası vererek, bu cezayı erteledi. Mahkeme karar duruşmasında sanık Veysel Tanrıverdi’nin tahliyesine de hükmetti.
“ARTIK DIŞARI BİLE ÇIKAMIYORUM”
Tahliye olduktan sonra yakalandığı yerde yaşadığı olayları anlatan Veysel Tanrıverdi haksızlığa uğradığını belirterek, “Zaten bu mahallede oturuyordum. Ben geldiğimde burada olay yoktu. Yolun üzerinde 4 tane lastik yere bırakılmıştı. Ben lastikleri görmedim zaten. Biraz yürüdüm ve bir anda iki polis koluma girdi. O sırada ‘Ne oluyor’ dediğimde yüzüme bir tane vurdular. Sonra diğer polis de vurdu. Beni araca bindirip bir kez daha vurdular. Yola baktığımda 4 tane lastik gördüm. Benim bu olayla hiç bir ilgim yoktu. Henüz bir aylık evliyken 6 ay cezaevinde kaldım. Halen olayın şokundayım ve psikolojim bozuldu. Eşim ve ailem mağdur oldu. Ben daha 1 aylık evliyken ve kötü şartlarda yaşarken bunları yapmam. Ben aileme öyle bir ihanet yapmam. Bu devlete ihanet gözükebilir ama ben aileme öyle bir ihanet yapmam. O gün burada hiç bir olay yoktu. Beni götürdüler ve mağdur ettiler. Ailemi, eşimi, hepimizi mağdur ettiler. Psikolojim bozuldu. Haksızlığa uğradım. Kendime de aileme de bunu yediremedim. Bugüne kadar hiç sabıkam olmadı. Polis arkadaşlarım var ve evlerine gidiyorum. Ben hiç bir polise taş bile atmadım. Bu olayda haksızlığa uğradım. Artık yolda yürürken bile polis beni alacak diye korkuyorum. Korkudan evden bile çıkamıyorum” dedi.
AVUKAT: DOSYADA TEK BİR DELİL YOK
Tanrıverdi’nin avukatı Hanım Gökdere ise müvekkilinin 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası aldığını belirterek, “1 aylık evliyken 6 ay tutuklu kaldı. Ancak dosya içeriğine baktığımızda müvekkili suçlayacak tek bir delil yoktu.” diye konuştu.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol