''İmha ettik'' dediği belge odasından çıktı

''İmha ettik'' dediği belge odasından çıktı
Güncelleme:

Eski ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, savcıdan saklamak için evrak imha etmekle suçlanıyor.

Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede sanıklar arasında yer alan eski ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, savcıdan saklamak için kasıtlı bir şekilde evrak imha etmekle suçlanıyor.

İddianameye göre Kayseri’de ‘cemaat abisi’ olan Ömer Koçak, askeri lise sınavlarına hazırladığı öğrencilerin sınav öncesi soruları aldıklarını öğrenince ÖSYM’ye başvurdu. Netice alamayan Koçak, durumu savcılığa bildirdi. Soruşturma başlatan savcılık ÖSYM’den soru kitapçıklarını istedi. ÖSYM kitapçıkların imha edildiğini bildirdi. Kitapçıklar soruşturma sürecinde Ali Demir’in odasından çıktı. Demir “Göndermeyi unutmuşum” diye kendini savundu.

‘Nereye gidersen git’

Milliyet'ten Musa Kesler'in ulaştığı İddianamedeki ifadelere göre, Erciyes Üniversitesi’ndeki ÖSYM bürosuna giden Koçak, durumu yetkililere anlattı. Buradan Kayseri ÖSYM il başkanlığına yönlendirildi. Burada görüştüğü yöneticiAnkara’daki ÖSYM Başkanlığı’ndan  randevu aldı. Koçak ertesi gün Ankara’ya gitti. ‘Ömer Faruk’ adlı ÖSYM Başkan Yardımcısı ile görüştü. Bu şahıs notlar aldı. Sonra da Koçak’a “Sen ne yapacaksın?” diye sordu. Koçak da gerekirse savcılığa suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Başkan Yardımcısı “Git nereye şikâyet edersen et” diye cevap verdi. Koçak daha sonra şikâyetçi oldu. Savcılık ÖSYM Başkanlığı’na 3 Mart 2015’te yazı yazdı. 2013 ALS sınavına Kayseri’de girip başarılı olan adaylara ilişkin soru kitapçıklarının delil olması sebebiyle gönderilmesini istedi. ÖSYM Başkanlığı ise 12 Mart’ta gönderdiği yazıda cevap kağıdı asıllarının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturmanın dosyasına gönderildiğini, soru kitapçıklarının imha edildiği için gönderilemediğini bildirdi. Kayseri Savcılığı Ankara Başsavcılığı’na yazı yazarak soru kitapçıklarını istedi. Ankara Başsavcılığı da imha edildiğini bildirdi. Savcılık ÖSYM’ye imha işleminin dayanağını sordu. ÖSYM ilgili yönetmeliğe göre sınav kitapçıklarının sonuçların ilanından 6 ay; cevap kağıtlarının 1 yıl sonra imha edilmesi gerektiği cevabını verdi. Savcılık imha işlemlerinin 11 Kasım 2014 ve 4 Şubat 2015 arasında, Ankara ve Kayseri Savcılıkları’nın 2 Aralık 2014 ve 27 Şubat 2014 tarihli taleplerine rağmen usülsüz yapıldığını belirledi.

‘Unutmuş olabilirim’

Soruşturma sürecinde ÖSYM Başkanı Demir’in odasında 19 Kasım 2015’te arama yapıldı. Burada soru kitapçıkları bulundu. Demir’e sorgusunda bu kitapçılar soruldu. Demir, soruşturmaya konu kitapçıklar olduğunu kabul ederek “Kayseri’de sınava girenlerle ilgili çalışma yapmışım, yanlış cevapta birleşen adaylara ilişkin çalışma yaptığımı gösterir. Belgedeki yazı ve paraflar bana aittir. İtiraz değerlendirme forumlarına bakıp bakmadığımı hatırlamıyorum. Kitapçıkları iade etmeyi unutmuş olabilirim. Unutmuş olduğum için Savcılık tarafından istenilmesine rağmen gönderemedim. Bu kitapçıkları orada unutmamdan kaynaklı bir durumdur” dedi. Demir hakkında “ÖSYM Kanun’una Muhalefet” ve “Silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçlarından dava açıldı. 

Milliyet