Zorlu yolculuğa burada hazırlanıyorlar
Zorlu yolculuğa burada hazırlanıyorlar
Mars araştırmaları yeryüzünde de devam ediyor. Dünyanın dört bir yanında hazırlanan simülasyonlar ile insanlar bu zor yolculuğa hazırlanıyor. Simülasyonlardan biri de Antarktika'da bulunuyor. Hedef Mars'a gidecek astronotların bu uzun ve zorlu yolculukta karşılaşacağı sorunları incelemek.BBC Future dergisinin yerinde gözlemlediği bu simülasyonlarda yaşananlar oldukça ilginç. İnsanoğlu'nun bir sonraki büyük adımı işte böyle atılacak...
Richard Hollingham, herkesin merak ettiği maceranın temellerinin atıldığı yerdeki gözlemlerini şöyle aktarıyor; Britanya Antarktika Araştırmaları’nın Halley istasyonundayız. Pencereden baktığınızda tek gördüğünüz şey, göz alabildiğine bir bembeyazlık. Şimdi orada yaz ortası ve hava sıcaklığı 3 dereceyi buluyor. Halley’de doktor olarak çalışan Nathalie Pattyn, sert çevre koşullarında küçük bir grup halinde yaşayan insanlarda izolasyonun etkilerini araştırıyor. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) da Ay veya Mars’ta yaşamın ya da buralara yolculuğun insan üzerindeki etkileri hakkında bilgi sahibi olmak için bu araştırmayı destekliyor.Pattyn, “tam anlamıyla duyuların her şeyden yoksun bırakılması” şeklinde tanımlıyor buradaki hayatı. “Sadece dışarıdaki manzara bakımından değil, sosyal manzara bakımından da çeşitlilik olmuyor; kışın burada sadece 12 kişi varız” diyor.
Bir yılı aşkın zamandır burada yaşadığı konuşmasından belli oluyor. “Yatak odamla işyerim arasındaki mesafe sadece 23 adım. Yakınlarınızla telefonda konuşmak, perspektifinizi kaybetmemenizi sağlayan şeylerden biri. Bilim kurgu romanlarında okuduğunuz distopyan toplum misali.”Britanya Antarktika Araştırmaları’nın ilanlarında bu tür ifadeler görmüyorsunuz tabii. Pattyn’in işleri arasında uzay aracını uçurma işi de var. Bu iş için Soyuz uzay aracı simülatörü kullanılıyor ve uzun yolculuklarda astronotların becerilerinin nasıl aşınmaya uğrayacağı inceleniyor. Bu yönüyle Pattyn’in araştırması yeryüzündeki havacılık sektörü için de yararlı bilgiler içerebilir. Özellikle belli bir aradan sonra işe dönen ya da farklı modellerde uçuşa hazırlanan pilotlar açısından.
Bu deneye katılan gönüllüler Soyuz aracını kullanacak ustalığa erişinceye dek eğitim görüyor. Ardından, biri sık eğitim alan, diğeri ise böyle bir eğitime tabi tutulmayanlar olarak iki gruba ayrılıyorlar. Benzer araştırmalar başka yerlerde de yürütülüyor. Eğitim görmeyenlerin belli beceri kaybına uğrayacağı açık. Ancak bunun ne çabuklukta ve ne derecede olacağına bakılıyor ve bu araştırma sonuçları diğerleriyle kıyaslamaya tabi tutuluyor.