Türkiye'nin ''gazi'' şehrine Suriyeliler sonrası yeni isim teklifi
DEVA Partili Gaziantep Milletvekili Ertuğrul Kaya, 2011 yılından bu yana Türkiye'deki Suriyelilere dostça davrandıkları gerekçesiyle, Gaziantep için misafirperver anlamına gelen 'minhar' unvanının verilmesi için TBMM'ye kanun teklifi sundu.
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Gaziantep Milletvekili Ertuğrul Kaya, TBMM Genel Kurulu'nda yapılan bütçe görüşmelerinde Kurtuluş Savaşı yıllarında 3 farklı ülke tarafından işgal edilmesine karşın büyük bir direnç göstermesi nedeniyle Antep'e 8 Şubat 1921 tarihinde Gazilik unvanı verildiğini belirterek, 2011’den bu yana Suriyelilere misafiperverlik göstermesi nedeniyle Gaziantep halkına “minhar” (misafirperver) unvanının verilmesini istedi.
Kaya, konuşması sırasında yaptığı öneriyle sınırlı kalmayarak, TBMM başkanlığına sunduğu teklifte Gaziantep için 'minhar' unvanının resmen kabul edilmesini talep etti.
Yaptığı konuşmada önerisine ilişkin "Bu yüce Meclis, Gazianteplilere Gazilik unvanı vererek bizleri şereflendirmiştir. Şimdi Gaziantepliler, bu yüce meclisten başka bir şerefli unvanı almayı bizce hak etmiştir" ifadelerini kullanan Kaya sosyal medyada büyük bir tartışmanın başlamasına neden oldu.
Gaziantep, tarih boyunca Anadolu'da kurulan ve Anadolu'ya egemen olan tüm devletler için önemli bir merkez olmuştur.
Gaziantep, Roma İmparatorluğu zamanında bir sınır şehri idi. M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğu ikiye ayrılınca Bölge; Doğu Roma İmparatorluğu ( Bizans ) sınırları içerisinde kalmıştır. İslamiyet'in yayılmasından itibaren bölge, İslam ordularının akınına uğramıştır. Gaziantep, Bizans'ın bir uç şehri haline gelerek stratejik bir konuma girmiştir. Bizans bölgeyi kaybetmemek için özel önem vermiştir. Bölge zaman zaman Araplarla Bizanslılar arasında el değiştirmiştir. Abbasi Halifesi Harun Reşid, 782 yılında bölgeyi fethederek 'Avasım' şehri haline dönüştürdü.