Türkiye'de bir tarihi keşif daha: Tam 4 bin yıllık sır yapı ortaya çıkarıldı
Afyonkarahisar'da 11 yıldır süren kazı çalışmalarında Amorium Antik Kenti'nde büyük kilise, bazilika, Bizans hamamı, üzüm ezme havuzları, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait sikkeler, seramik fırın, tahıl ambarı bulundu...
Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesindeki Davulga beldesi Hisar mahallesinde yer alan Amorium Antik Kenti'ndeki kazılar, 2013 yılından beri Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi iş birliğiyle, Prof. Dr. Zeliha Demirel Gökalp başkanlığında yürütülüyor.
2020 yılında Bakanlık tarafından "Geleceğe Miras Projesi" kapsamına alınan Amorium Antik Kenti'nde, kazılar hız kesmeden sürüyor. "Aşağı Şehir" ve "Yukarı Şehir" olarak adlandırılan höyükte bugüne kadar büyük kilise, bazilika, Bizans hamamı, üzüm ezme havuzları, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait sikkeler, seramik fırın, tahıl ambarı gibi önemli buluntulara rastlandı.
Arkeolog Gökalp, çalışmaların yoğunlaştığı Yukarı Şehir'deki "iç sur" alanında Bizans dönemine ait yapılar üzerinde durduklarını belirtti. Türk-İslam dönemi seramiklerinin yoğun olarak bulunduğunu ifade eden Gökalp, önemli bir keşfi şöyle anlattı:
"Bu yılki en dikkat çekici buluntulardan biri, Türk-İslam dönemine ait bir hamam. Oldukça iyi korunmuş bir yapıyla karşılaştık. Örtü sistemi yıkılmış olsa da külhanı, cehennemliği, sıcaklığı ve ılıklığıyla dikdörtgen planlı bu küçük hamamın tipolojisini net şekilde tespit edebildik"