Tuhaf ama gerçek
GİZLİ YER ALTI DÜNYASI 1960’ların ortaları Soğuk Savaş’ın en ‘kızıştığı’ dönemdi. Almanya Merkez Bankası yedek para depolamak için sığınak yaptırmıştı. Sığınağın gizli ve saldırılara dayanıklı olması gerekiyordu. Mosel nehri kıyısındaki küçük bir kentte bulunan 9 bin metrekarelik arsanın altına inşa edilen 1500 metrekare genişliğindeki ve koridor uzunluğunun 300 metreyi bulduğu sığınak için 3 bin ton beton kullanıldı.
İDARESİZ OLMAZ Merkez bankası memurlarına arsadaki eski bir evde kurs verildi. Eğitim merkezinin altındaki sığınaktan sadece ‘eğitim merkezi müdürünün’ haberi vardı. Yakınlardaki Büchel nükleer silah merkezine atom bombasıyla saldırılması durumunda yer altı sığınağındaki bodrum katı idare merkezi olarak kullanılacaktı.
RADYASYON KORKUSUSığınaktakilerin radyasyon ve diğer zehirlerden etkilenmeden çalışabilmeleri için her türlü tedbir alınmıştı. Sığınakta radyasyon ölçümü yapan bir aletle radyasyondan temizlenme tertibatı da bulunuyordu.
175 KİŞİLİK GEÇİCİ BARINAK Yer altı sığınağı sadece yedek banknotları ve bekçilerini korumak için yapılmamıştı. Nükleer saldırı halinde 175 kişinin sığınabileceği şekilde planlanmıştı. Sıhhi tesisat kadınlara uygun olmadığından burada erkekler kalabilecekti. Stoklar iki hafta yetecek kadar hesaplanmıştı.