Süleyman Şah türbesi
Süleyman Şah türbesi
Süleyman Şah Türbesi, ve bulunduğu alan Suriye’nin Halep ilinin Karakozak Köyü sınırları içerisinde bulunan ve Türkiye’nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası.
Gaziantep’e karayoluyla yaklaşık 40 kilometre mesafede. Türbe’de, Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu ve ilk padişahı Osman Gazi’nin dedesi ve Ertuğrul Gazi’nin babası olan Süleyman Şah’ın naaşı bulunuyor. Süleyman Şah, yeni yurtlar aramak amacıyla boyu ile birlikte Fırat kıyısına gelir. Kayı boyu’ndan iki asker ile Caber’e gitmek için Fırat Nehri’nden geçerken boğularak vefat etmiştir.
Ölümünden sonra beraberindeki iki adamı ile Caber Kalesi’nin eteklerindeki bir kümbete gömülmüştür. Türbe ve Caber Kalesi, Osmanlı Devleti yıkılınca Fransız Suriye Mandası sınırları içerisinde kalmıştır. Ancak Türkiye Cumhuriyetinin Fransa ile yaptığı Ankara Antlaşması ve Lozan Antlaşması’na göre kale ve türbe Türkiye’nin toprağı sayılmıştır. 1938’de Türbe yanına Jandarma Karakolu İnşaa edildi. Toprağın ve Türbenin korumasını Türk Askeri yapmaya başladı.
1973 yılında Suriye Hükümeti Tabka Barajı’nın yapımının bitirileceğini ve türbenin Esed Baraj Gölü’nün suları altında kalacağını bildirdi. Bu yüzden türbe ve karakol Halep İline bağlı Karakozak Köyündeki 10 bin 96 metrekarelik yeni yerine taşındı. Türbe, yüksek duvarlar ve tipik Türk stili ile çevrili.