"Türk rokforu" lezzetini mağaradan alıyor
"Türk rokforu" lezzetini mağaradan alıyor
"Türk rokforu" olarak bilinen ve lezzetini aylarca yerin altındaki bir mağarada bekletilmesinden alan "Divle Obruk Peyniri", kendine has tadı ve aromasıyla dünyanın en kaliteli 5 peynirinden biri olarak gösteriliyor...
Karaman'ın Ayrancı ilçesine bağlı Üçharman Köyü'nde doğal yöntemlerle üretilen ve yerin 36 metre altındaki mağarada bekletilerek muhafaza edilen "Divle Obruk peyniri" kendine has tadı ve aromasıyla dünyanın en kaliteli 5 peynirinden biri olarak gösteriliyor.
Eski adı Divle olan Üçharman köyü, bölgenin en eski yerleşim yerlerinden biri olarak biliniyor. Köyde koyun ve keçi sütünden üretilip, mağarada bekletilen peynirler, gurmeler tarafından dünyanın en kaliteli peynirleri arasında nitelendiriliyor. Ayrancı Belediye Başkanı Yüksel Büyükkarcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Divle Obruk peynirini özel kılan sebebin bekletildiği mağara olduğunu söyledi. Peynirin adını bu mağaradan aldığını ifade eden Büyükkarcı, "Burası 36 metre derinlikte 257 metre uzunluğunda doğal bir mağara. En büyük özelliği ise içinde bulunan bakteriler. Bir diğer önemli özelliği de yaz-kış sıcaklığın 4 derecede olması" diye konuştu.
Bekledikçe kızıl rengi alıyorKöyde peynir yapımının nisan ve mayıs aylarında başladığını belirten Büyükkarcı, şunları anlattı: "Meralarda doğal ortamda yayılan koyunlar sağılır. Süt kaynatılır, mayalanarak peynir haline gelir. Peynir keselendikten sonra bir süre bekler. Ovalandıktan sonra kuzu ve oğlak derilerine özel aparatlarla basılır. Ardından tulumlar mağaraya konulur. İlk önce deri doğal rengindedir. Sonra kül rengini alır. İlerleyen günlerde etrafında beyaz küf tabakası oluşmaya başlar. Belli bir süre sonra bu küfler dökülür ve kızıl bir renk alır. Deri bu rengi aldığında peynir oluşumu tamamlanmış demektir. Yaklaşık 3-4 ay süren bu sürecin ardından peynir mağaradan çıkarılır. Yüzyıllardır peynir bu şekilde üretilir."