Karadeniz'in cennet ormanları tehdit altında
Karadeniz'in cennet ormanları tehdit altında
Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayacak olan ‘Yeşil Yol’, projeye göre 2 bin 600 kilometre uzunluğunda olacak. Doğa Derneği’nin yaptığı bilimsel analizlere göre yol, bölgede yedi ‘Önemli Doğa Alanı’nı (ÖDA) olumsuz etkileyecek. Bu alanlar AB standartlarına göre ‘korunması gereken’ alanlar. Çünkü birçok canlının geleceği bu alanların korunmasına bağlı... Hatta bazılarının gezegenimizdeki tek yaşam alanı bu önemli doğa alanları. ‘Yeşil Yol’ bu alanların kalbine saplanan bir hançer gibi. Yaşam alanı parçalanmasına ve tahribatına neden olacağından zaten zorda olan birçok canlı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Yolun zararları bunlarla da bitmeyecek. Akademisyenlere göre heyelandan sel ve çığ felaketlerine, havanın ısınmasından kirliliğe kadar birçok soruna neden olacak. Peki bu proje turizm için çok mu yararlı? Uzmanlara göre, durum böyle değil. Bozulmamış doğa için bölgeye gidenlerin yerine, otomobille yaylalar arası gezenlerin bölge ekonomisine çok büyük katkılar sağlayacağı düşünülmüyor.
KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ YARD. DOÇ. DR. OĞUZ KURDOĞLU:10 metre genişliğinde 2 bin 600 kilometre yol demek, (Düz alan olduğunu kabul edersek) 26 milyon metreküp hafriyat anlamına geliyor. Bu da 26 dönüm, başka bir ifadeyle 4 bin 300 futbol sahası demek. Ancak Doğu Karadeniz’in ortalama eğimi yüzde 74. Yani çıkan toprağı yol yapımında kullanma şansınız yok. Bunun depolanarak bertaraf edilmesi gerekiyor. Bu da inanılmaz pahalı bir şey olduğu için yamaçtan aşağı boca edilecek. Örneğin yamaç (yolla dere arası) 200 metreyse 10 kilometre yol boyunca 2 milyon metrekare yamaç ormanı yok edilmiş olacak. Bunu orman alanından geçen tüm yollar için düşünürsek facianın büyüklüğü insanı ürpertiyor. Üstelik çoğu zaman bu yamaç boyu 500-600 metrelere ulaşabiliyor. Doğu Karadeniz’de kimi yerlerde eğim yüzde 100’lerde. Ama biz yüzde 74 ortalamanın da altında yüzde 70 olarak alalım. Bu durumda yol en az 10 metre genişliğinde olacak ve şev (kazılacak) alan 116 metrekare olacak. Buradan hesapla bir kilometrede çıkacak kazı harfiyatı 116 bin metreküp. Bir metreküp hafriyata da yaklaşık iki buçuk ton dersek, bir kilometre yol için ortalama 290 bin ton atılacak hafriyatımız ortaya çıkacak.
ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİLERİ:- Bir hektar kayın ormanı yılda 68 ton, bir hektar çam ormanı ise yılda 30-40 ton toz emiyor.- Ormanlar; bir ısı tamponu görevi yapıyor. Sıcağı ve soğuğu dengelerler. Yaz sıcağını 5-8 derece azaltırken, kış sıcaklığını 1.5-2.8 derece arttırıyorlar.- 100 yaşındaki bir kayın ağacı, saatte 40 kişinin çıkardığı 2.35 kilogram karbondioksidi yok ediyor ve saatte 1.5 kilogram oksijen üreterek havayı temizliyor.- 1 hektar (10 bin metrekare) iğne yapraklı orman, yılda 30 ton, geniş yapraklı orman ise yılda 16 ton oksijen üretiyor.- Ormanlar aynı iklim koşullarına sahip çıplak toprağa kıyasla yüzeysel akışı 15-20 kat, erozyonu da 350 kat azaltıyor.
Bu harita, projeyle ilgili ortaya atılan ilk taslak. Fakat sonradan üzerinde ne gibi değişiklikler yapıldı, kimsenin net bilgisi yok. Turuncu alanlar ‘önemli doğa alanları’. Kırmızı çizgilerse yolun geçeceği yerleri gösteriyor.