İstanbul’un en gözde binaları
İstanbul’un en gözde binaları
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş, 4.yüzyıldan günümüze İstanbul’un tarihine damgasını vuran 100 binayı bir kitapta topladı. Tarihin sessiz tanıkları olan binalar hakkında çarpıcı bilgilerin derlendiği İstanbul’un 100 Binası isimli kitap, araştırmacı-yazar Rose Mary Samanoğlu tarafından yayıma hazırlandı.
İMRAHOR KÖŞKÜ’NDEN FREJ APARTMANI’NA DİKKAT ÇEKEN ÖYKÜLERİstanbul’un 100 Binası, İstanbul’un sembolü haline gelmiş binaların yanı sıra, günümüze ulaşmamış ve pek bilinmeyen binaları da okuyucunun dikkatine sunuyor. 4. Yüzyıldan günümüze kadar uzanan zaman dilimini ele alan kitap, ilk’ler ve en’ler gibi özellikleriyle merak uyandıran binaları kapsıyor. Kitapta binaların mimari özelliklerine ayrıntılı olarak değinilmektense, tarihi olaylardaki rolleri ve ilgi çeken öykülerine yer veriliyor.
Kitapta yer alan bilgilere göre bu gün sadece fotoğraflarda görebileceğimiz İmrahor Köşkü, bir zamanlar İstanbul’un önemli mesire yerlerinden biri olan Kâğıthane’de inşa edilen ilk köşktü. Şişhane’den Taksim’e giden yol üzerinde bulunan, ihtişamı ve mimarisiyle göz dolduran Frej Apartmanı Beyrut’un ileri gelen Hristiyan ailelerinden Frej ailesinin tek kızı Anjel’in trajik yaşam öyküsüne tanıklık ederek ilginç bir hikâye sunuyor. Bunun dışında İstanbul’un ilk asansörlü binası olması nedeniyle Doğan Apartmanı, şehrin önemli yapıları arasında yer alıyor. Büyükada’daki Rum Yetimhanesi ise dünyanın ilk çok katlı ahşap binası, Avrupa’nın ise en büyük ahşap binası olma özelliğiyle öne çıkıyor.
Tarihin sessiz tanıkları olan binalar hakkında çarpıcı bilgilerin derlendiği İstanbul’un 100 Binası, mimari anlayışın değişimini ortaya koyması bakımından da ilginç bilgiler içeriyor.