Gizemli Kızıl Kule'nin sırrı çözüldü... Tam 2 bin yıldır dimdik ayakta
Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde İpek Yolu güzergahında yer alan ve 2 bin yıldır dimdik ayakta duran 13 buçuk metre uzunluğundaki kulenin sırrı çözüldü.
Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Kuche şehrinin 12 kilometre kuzeybatısında, İpek Yolu güzergahında yer alan düşmanı takip etme ve haberleşmeyi sağlama amacıyla yapılan Kızılgaha İşaret ve Gözetleme Kulesi, 2 bin yıldır ayakta. Çin Seddi’nin en önemli savunma sistemleri arasında yer alan 13 buçuk metre uzunluğundaki kule, 2014 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alındı.
‘Kızıl Kule’ veya ‘Kızıl Karakol’ olarak bilinen kule, bölge halkı tarafından gelen düşmanı takip etme ve haberleşmeyi sağlamak amacıyla inşa edilmiş.
Han ve Tang Hanedanları döneminde Çin Seddi savunma sisteminin önemli bir parçası olan kule, sınır alarmı için yapılan askeri iletişim tesisiydi. Kulenin üst kısmı acil askeri bilgileri iletmek için kullanılıyordu. İple tırmanılarak çıkılan kule, Sincan’daki en eski, en iyi korunmuş ve en büyük antik kule olarak kabul ediliyor.
Haziran 2024 yılından UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan kule, dünya genelinden Çin’e gelen turistlerin de uğrak noktası oluyor. Özellikle listeye alındıktan sonra Avrupa’dan çok ziyaretçinin geldiği tarihi eser, Kuche Şehri Kültür ve Turizm Bürosu tarafından özenle korunarak gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.