Dünyayı kurtaracak icatlar
Dünyayı kurtaracak icatlar
Havacılık mühendisliği öğrencisi genç, yıllardır okyanuslarda biriken milyonlarca tonluk plastik atığın toplanabilmesi için ucuz ve basit bir yöntem önerdi. Yaklaşık 2 milyon dolar bağış toplayan Slat, şimdi dünya çapında yüzden fazla uzmanla çalışıyor.
Okyanusun plastik çorbasıMiktarı sürekli artan plastik atıklar okyanuslardaki beş temel kuvvetli akıntıyla sürüklenip, uzmanların ‘plastik çorbası’ dedikleri sisteme dahil oluyor. Zamanla mikro parçalara çözülen plastik, balıkların sindirimiyle beslenme zincirine girerek insan vücuduna ulaşıyor. Plastiğin kanserojen etkisi tüm canlıları olduğu kadar insanları da etkiliyor.
Balıkçılık ve turizm sektörlerini her geçen gün yok eden bu atıkların, klasik yollarla temizlenmesi milyar dolarlar tutmasının yanı sıra pratikte de neredeyse imkansız. “Plastik size gelebiliyorken biz niye ona gidelim?” diye düşünen 19 yaşındaki Hollandalı mühendislik öğrencisi Boyan Slat’in bulduğu çözüm de bu akıntıların gücünü kullanmaktan geçiyor.
Nasıl çalışıyor?‘V’ şeklinde 50 kilometre uzunluğunda çok güçlü iki kol, okyanusun dibine sabitlenmiş halde yüzdürülecek. Bu kollardan sarkan üç metre uzunluğunda perdeler de akıntılarla hareket eden plastikleri 11 metre genişliğindeki üç bin metreküp hacimli silindirlere topluyor.