Bu iş, yapanı zengin ediyor ama... Artık eleman yetişmiyor...
Asırlardır gastronomide yemeğe tat veren bakır ürünler, günümüzde yerini demir ve çeliğe bırakırken, 10 bin TL'ye kadar fiyatla satılan bakır ürünlerin üreticileri gün geçtikçe azalıyor...
Asırlardır gastronomide yemeğe tat veren ve mutfak ile sofralarda kullanılan bakır ürünler, günümüzde yerini demir ve çeliğe bıraktı.
Haddeleme, kalaylama, kaynak gibi işlemlerden geçerek bin bir emekle üretilen bakır ürünler, artık tezgahlarda hediyelik eşya olarak satılıyor. Teknoloji ve modern yöntemlerin gelişmesiyle birlikte bakırcılık mesleği de yok olmayla karşı karşıya kaldı. Maddi açıdan pahalı olan bu ürünler ise dükkanlarda kilogram bazında satılıyor.
Vatandaşlar tarafından en çok tercih edilen sahan, çaydanlık, cezve ve kazanların fiyatı bin 200 ile 10 bin arasında değişiklik gösteriyor. Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde bulunan Bakırcılar Çarşısı’nda bakırcılık mesleğinin son demlerini yaşadığını söyleyen ustalar, çekiç seslerinin her geçen gün azalmaya başladığını aktardı.
Bakırcılığın emek isteyen bir meslek türü olduğunu belirten Gökhan Kolay, kalaylama, tıraşlama gibi işlemlerin kirli olduğunu, bu sebeplerle meslekte yetiştirilecek insanın bulunmadığını söyledi.