Ankara'yı böyle görmediniz
Ankara'yı böyle görmediniz
DİKMEN VADİSİBAŞKENT’te önemli açılış ve törenlere katılanlar gökyüzünde süzülen örümceğe benzen küçük pervanelleriyle bir cisimi fark etmişlerdir. Yalnız başına sessiz sedasız uçarken görüntü ve fotoğraflar çeken bu hava aracının arkasında büyük bir ekip var aslında. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde faaliyet gösteren Görsel İletişim Merkezi (GİM), havadan görüntülerle kentin görsel hafızasını oluşturduğu gibi, kent mimarisine ve imar çalışmalarına da çözümler yaratıyor.
GİM EKİBİCANLI DEĞİL, İÇİNDE PİLOTU YOKSA UÇURURUZTürkiye’de bir kamu kuruluşu bünyesinde kurulan ilk hava fotoğrafları ve video bilgi bankasının Büyükşehir Belediyesi bünyesinde olduğunu hatırlatan GİM Koordinatörü Alican Atay, “Havadan çekimler sırasında amaca yönelik olarak 6 farklı tipteki drone adı verilen çok pervaneli hava araçlar veya 5 farklı tipteki insansız uçaklar arasında tercih yapıyoruz. Türkiye’de özel sektörde bile bu kapsamda çalışan bir birim veya ekip olduğunu sanmıyorum. Havadaki şey, canlı değilse ve içinde pilotu yoksa o cihaz her neyse mutlaka uçururuz” dedi.
ORKUN BİBERCİMerkezin şefi Orkun Biberci, Türk Hava Kurumu’nda model uçak eğitmeni ve insansız hava aracı pilotu. Her uçuşta görüntüleri çeken, fotoğraf için deklanşöre basan Melih Komşu ve teknik yönetmen Fırat Yetiş birlikte görev yapıyorlar. Üstelik her biri ayrı ayrı da bu cihazları uçurup görüntüleme yapabiliyor.
ANKAPARKHEM TANITIMDA, İMAR İŞLERİNDE“Herşey ABD’de gittiğim bir fuarda başladı. Fuarda gördüğüm havadan görüntüleme sistemlerinin belediye hizmetlerinde de kullanılabilmesine ilişkin proje, Başkan Melih Gökçek’in desteği ve Basın Yayın ve Halka İlşkiler Daire Başkanı Ahmet Recep Tekcan’ın çabalarıyla hayat buldu” diyerek GİM’in kuruluş hikayesini aktaran Atay, “Video görüntüleri ve fotoğraflarla hazırladığımız çalışmalar, yurtdışı fuarlarında Ankara’nın tanıtımlarında kullanılıyor. Belediye projeleri, parkları, yolları, binaları havadan fotograf ve videolarla kaydederek gün gün takibini gelişimini ve sunumlarını yapıyoruz. Mimari projeler için havadan daha ayrıntılı bölgesel çekimler yapıyoruz. Ayrıca insansız uçaklarla imari harita fotoğraflarla mimar ve mühendislere destek oluyoruz” dedi.