561 yıllık Ayasofya Vakfiyesi restore edildi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ayasofya Vakfiyesi'nin restore edildiğini açıkladı.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde 2007 yılında kurulan Belge Konservasyon ve Restorasyon Birimi, tarihi belge niteliği taşıyan Ayasofya Vakfiyesi'nin restorasyonunu tamamladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, kültürel ve tarihi miras özelliği taşıyan belgeleri ve tapu defterlerini muhafaza ediyor. Tarihi ve kültürel öneme sahip olan belgelerin gelecek kuşaklara sağlam bir şekilde aktarılabilmesi için geçmişten günümüze ulaşan yıpranmış belgeler ve tapu defterleri restore ediliyor. Mülkiyet defterlerindeki tahribatların onarımının yanı sıra başka kurumlardan gelen onarım taleplerine de cevap veriliyor.
ASLINA UYGUN KORUNARAK YENİLENİYOR
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi Başkanlığı bünyesinde 2007 yılında kurulan Belge Konservasyon ve Restorasyon Birimi, bugüne kadar 121 bin 401 yaprak belgenin restorasyonunu tamamladı. Bu kapsamda restorasyona ihtiyacı olduğu tespit edilen yıpranmış mülkiyet defterleri, uzman bir ekip çalışmasıyla, aslına uygunluğu korunarak yenileniyor. Belgenin durumuna göre; klasik usulle yapılan çalışmada belge elle çalışılarak restore edilirken; ikinci yöntemde belge bir makine yardımıyla yenileniyor.
TUTANAKLA TESLİM EDİLİOR
'Leaf-Casting' adı verilen ikinci uygulamada, mürekkebi dağılmayan belgelerin eksik kısımları kağıt hamuru kullanılarak tamamlanıyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün talebiyle yerli ve milli üretimle imal edilen leaf-casting makinesi sayesinde, elle yapılan klasik restorasyona göre çok daha hızlı bir şekilde işlem tamamlanıyor. Klasik ve leaf-casting ünitelerinden fasiküller halinde ciltleme birimine iletilen tarihi belgeler, yeni ciltlerle kaplanıp, tutanak tutularak ilgili birime teslim ediliyor.