Venüs'te tarihi keşif: Yeni bir organizma türü bulundu
2020 yılının sonlarında, Venüs’teki yaşanabilirlik potansiyelinin ne olduğuyla ilgili soru, bazı bilim insanlarının bir biyo-imzanın delili olabileceğini ileri sürdüğü, gezegen atmosferindeki ‘fosfin’ maddesinin saptanması neticesinde odak noktasına geldi.
GazeteDuvar'da yer alan, Tarkan Tufan'ın Science Alert sitesinden çevrilen habere göre araştırmacılar arasında bu meseleyle ilgili pek çok görüş alışverişi yapılsa da, bu keşif Venüs’ün -meşhur zehirli ve cehennem benzeri ortamının- yaşama elverişli olabileceği fikrine gösterilen ilgiyi yeniden canlandırdı.
Bir rastlantı sonucu, NASA, -onlarca yıldır ilk kez- Venüs’ü araştırmak üzere iki yeni uzay aracı gönderiyor ve bu görev, hiç de misafirperver olmayan bu dünyanın yaşanabilir olup olmadığı hususunda bize şimdiye kadarki en berrak fikri sunabilir. Öte yandan, gelecekte yapılacak bu keşifler şu an için birkaç yıl uzağımızda; yine de, geçen hafta yayınlanan yeni bilimsel tespitler, belki de yakın gelecekte Venüs’teki yaşam belirtilerinin saptanmasıyla ilgi çok da heyecanlanmamamız gerektiğini gösteriyor.
Belfast’ta bulunan Queen’s University’de mikrobiyolog olan John Hallsworth’ün öncülüğünde yürütülen bir araştırmaya göre, Venüs’teki bulutlarda bir su varlığına rastlanmaması, yaşamın, en azından bildiğimiz haliyle ortaya çıkmasını engelliyor zira burada organizmaların faaliyet göstermeleri için gereken miktarda su bulunmuyor.
Araştırmacılar, atmosfer hakkında yaptıkları değerlendirmelerde, bağıl nemin etkin bir eşdeğeri ve termodinamik bir parametre olan ‘su aktivitesi’ ölçümlerini gerçekleştirirken, Venüs’ün atmosferinin Dünya’dakilere benzeyen organizmaların hayatta kalması için aşırı derecede kurak olduğunu ortaya çıkardılar.