Troll'lerden kurtulmak mümkün mü ?
Troll'lerden kurtulmak mümkün mü ?
![Troll'lerden kurtulmak mümkün mü ? - Resim: 1](https://img.haber3.com/rcman/Cw614h443q95gc/d/gallery/39316/1.jpg)
ŞU GÜZEL ORTAMI BOZUYORSUNUZİnternette sadece siz, biz, bizim oğlan yok. Troll’ü var, sosyal linç seveni var, saldıranı var, savunanı var. Yani sanal dünya öyle kimsenin sizi ellemediği, kendi kendinize takılabileceğiniz bir yer değil. İsterseniz 7 soruyla sanal sokaklarda neler olduğuna bakalım.
![Troll'lerden kurtulmak mümkün mü ? - Resim: 2](https://img.haber3.com/rcman/Cw614h401q95gc/d/gallery/39316/2.jpg)
TROLL NEDİR, NE YAPAR?Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nden Yardımcı Doçent Doktor Ufuk Eriş açıklıyor:“Troll kelimesi İskandinav halk kültüründe kavgacı, yavaş kavrayan, devlere verilen isim. Günümüzdeki anlamı biraz daha karmaşık. Şu anki haliyle troll’ler, üye oldukları forumlardaki iletişimi bozan bir gürültü olarak değerlendirilebilir. İletişim öğrencilerine çok tanıdık bu kavram yalnızca fiziksel bir gürültü olarak değerlendirilmez. İletişim sürecini sekteye uğratan her şey gürültü olarak nitelenebilir. İletişim sürecini bozan bu gürültü bazen bir iletişim biçimi haline de gelebilir. Yeni medyanın popüler kültüründen uzakta olan insanlar da maalesef bu troll’lerin nesnesi konumuna rahatça düşebilmektedirler.”
![Troll'lerden kurtulmak mümkün mü ? - Resim: 3](https://img.haber3.com/rcman/Cw614h401q95gc/d/gallery/39316/3.jpg)
İNTERNET SALDIRGANININ RUH HALİ NASILDIR?Psikiyatrist Alper Hasanoğlu, durumu şöyle tanımlıyor:“Bilirsiniz okul zamanından. Sınıf ortalamasından iri çocuklar vardır. Bir şekilde korku salarlar etrafa. Yanından geçerken kafanıza vururlar, tekme atarlar, iterler falan. Utandırırlar sizi. Bu çocuklar öğretmenden ceza da alsalar, disiplin kuruluna da verilseler, vazgeçmezler bu davranışlarından, çünkü bu yolla popüler olmayı başarmışlardır. Bu insanların durumu da buna benzer. Onlara yardım edebilmenin tek yolu onları görmemektir. İzlememektir, ‘like’ etmemektir, ‘retweet’lememektir. Favorilere eklememektir.”
![Troll'lerden kurtulmak mümkün mü ? - Resim: 4](https://img.haber3.com/rcman/Cw614h401q95gc/d/gallery/39316/4.jpg)
OKUR YORUMLARINDA NELER OLUYOR?Twitter ve Facebook yokken de gazetelerin internet siteleri vardı ve ilk olarak anlık okuyucu tepkileri orada başlamıştı. radikal.com.tr’nin editörlerinden Hakkı Özdal, ‘yorumları yorumluyor’:“Yorumlarda tek bir tutumdan söz etmek olanaksız. Övenler, dövenler, sövenler... Bazen birbirleriyle tartışmaya tutuşan okurlar... Bu, bazı durumlarda okuru gazetenin sadece eleştirmeni değil, üretim sürecine de katılan bir bileşeni haline getiriyor. Çok sayıda ‘anormal’ denebilecek yorum ya da ‘mention’ aldık. Ama sanırım bizi en çok şaşırtan, aynı habere ilişkin, birbiriyle taban tabana zıt tepkiler almamız oluyor. Aynı haber için hem ulusalcı hem PKK’lı; hem ‘yandaş’ hem ‘paralel’ ilan edilebiliyoruz! Bazı durumlarda da okuyucuların sadece başlık ya da 140 karaktere sığdırılmış tweet içeriğinden yola çıkarak peşin karar verdiğine tanık oluyoruz. İroniler, tırnak içinde verilmiş başkasına ait ifadeler, bizim yazdığımız sözler gibi algılanıyor.”