Parmak izlerinin sırrını bir Türk çözdü! Kriminal tarihine geçen buluş
Yüksek lisans öğrencisi Hacı İsmail Çıngı, aile fertlerinin parmak izlerindeki benzerliği ispatlayarak kriminal tarihine geçti. Çıngı, bilim literatürüne giren çalışmasına soyadını verip Kriminalistik literatüre ilk kez bir Türk ismini katmayı başardı.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Yüksek Lisans Öğrencisi Hacı İsmail Çıngı, bugüne kadar üzerinde çalışılmamış ve imkânsız gözle bakılan bir projeye imza attı. Çıngı, büyüteç ve geliştirdiği yazılımla yaptığı çalışmasından dolayı çevresi tarafından falcı olarak adlandırıldı.
Araştırmasından vazgeçmeyen Çıngı, aile fertleri arasında parmak izleri üzerinde yaptığı araştırmalarını sürdürdü Araştırmalarının sonucunda parmak izlerinin aile fertleri arasında olan benzerlik oranının yüksek olduğunu ispatladı. Araştırmaları sırasında keşif ettiği açıya kendi soyadını veren Çıngı, Kriminalistik literatüre Türk ismini katmayı başardı.
AİLE FERLERİ ARASINDA PARMAK İZİ BENZERLİĞİ ONDA 0,7
İnsanların parmak izleriyle yetenekleri arasında bir korelasyon olduğunu tespit eden Hacı İsmail Çıngı, "Bunu analiz edebilen yarı yapay zeka yarı operatör destekli bir programı entegre ettik. Yani çocukların parmak izlerini tarayıp onlara bir yetenek karnesi verebilen ve aynı zamanda eğitim ortamlarında onlara rehberlik yapabilen proje gerçekleştirdik. Projemizle birlikte çocukların birçok sorunu çözülmüş olacak. Şöyle ki bazı insanlar görerek bazı insanlar duyarak bazı insanlar yaparak yaşayarak kimisi de sembolik olarak öğreniyor fakat kişiler nasıl öğrendiğini keşfettiğinde maalesef eğitim hayatı bitmiş oluyor. Genellikle bu öğrenim otuzlu yaşlar oluyor. Biz istiyoruz ki çocuklarımız 5 yaşındayken kendini bilsin. Velisi de çocuğunu bilsin. Öğretmeni de öğrencisini bilsin ve eğitim ortamları daha da kaliteli bir hale gelsin. Biz bunları parmak iziyle tespit edebiliyoruz. Biz bu anlamda bir literatür taraması yaptık yaptığımız taramada aile fertlerinin kendi aralarında parmak izi benzeşmesi olanı yani iki farklı insanın aynı parmakta aynı parmak izinin olma ihtimali binde 2 iken aile fertleri arasında onda 7 çıktı. Bu da parmak izinin kalıtsal boyutu açısından çok ciddi bir veri” ifadelerine yer verdi.
BULUŞUNA SOYADINI VERDİ ‘ÇINGI AÇISI’
Kalthoum hattı ile beraber literatüre giren bazı ölçüm değerlerine yeni ölçüm değerleri kattığını belirten Çıngı; “Yani parmak izlerinin açısal değerlerinin aile fertleri arasında aynı parmak izleri sınıfları için benzer olduğunu tespit ettik. Buna kendi soyadımı verdim. ‘Çıngı açısı’ denilen bir açı türü ürettim. Böylelikle Türk isimli bir uluslararası kriminalistik literatür katmış olduk. Bu şu açıdan önemli parmak izleri kalıtsal tıpkı yeteneklerimizin bir kısmı gibi ve zihin çerçevelerimizin anlaşılması açısından parmak izlerinin kullanılabileceğiyle alakalı bir veri saptamalarımız var. Şöyle ki takımımızda psikolojik danışman hocamız çocuklarımızla ilgili vermiş olduğumuz yetenek gruplarınız analiz ediyor öğrencilere ve velilere nasıl ders çalışabileceğiyle alakalı, bilginin kalıcılığı bilginin çabuk öğrenebilmesi ile alakalı bir yöntem geliştiriyor. Yani biz onlara bir çıktı verip göndermiyoruz. Bir ay sonra arayıp bizim bu verdiğimiz rehberlik hizmetiyle alakalı siz süreçte ne sıkıntılar yaşadınız diyerek süreçte yaşanan sıkıntıları da çözüme dair tekrardan tamamlayıcı rehberlik veriyoruz" şeklinde konuştu.