ODTÜ'den telefonların şarjını 1 yıla uzatan icat
ODTÜ’lü araştırmacılar, elektronik cihazların enerji tüketimini devrim niteliğinde azaltmayı amaçlayan “MEMS Nöristör” adını verdikleri ve cep telefonlarının şarj ömrü bir yıla kadar uzatabilen bir nöromorfik işlemci bileşeni geliştirdi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Barış Bayram ve Araştırma Görevlisi Berre Vize, mikroelektromekanik sistemler (MEMS) teknolojisine dayalı “nöristör” adı verilen yenilikçi bir işlemci geliştirdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve Yükseköğretim Kurulu’nun desteğiyle hayata geçirilen bu proje, enerji verimliliği alanında çığır açmayı hedefliyor.
MEMS Nöristör, insan beynindeki hafıza ve işlem merkezlerinin bir arada çalıştığı yapıyı örnek alarak tasarlandı. Prof. Dr. Bayram, geleneksel işlemcilerin veri aktarımı sırasında yüksek enerji tüketimi ve zaman kaybına yol açtığını, nöristör teknolojisinin ise bu sorunlara köklü bir çözüm sunduğunu belirtti.
Bayram, “Bugünkü işlemciler, beynin 25 watt enerjiyle yaptığı işlemi ancak 25 megawatta gerçekleştirebiliyor. MEMS Nöristör, bu uçurumu kapatarak cihazların enerji tüketimini önemli ölçüde azaltacak” dedi.