Kızıl gezegen Mars'ta her şeyi değiştirecek keşif
Bilim insanlarına göre gezegenin yüzeyinde bulunan ve yaban mersini olarak adlandırılan tortullar büyük müktarlarda hidroksil içeriyor. Yapısında bol miktarda su barındıran bu maddenin varlığı Mars'ta hayatın var olabileceğine dair kanıt oluşturuyor.
Yeni bir çalışmaya göre, ABD hükümeti tarafından yönetilen Smithsonian Enstitüsü'nde bulunan 19. yüzyıldan kalma taş örnekleri, Mars'taki suyun varlığına dair ipuçları barındırıyor. Alman bilim insanı August Breithaupt tarafından 1843'te keşfedilen hidrohematit adlı madde, Penn State Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yeniden inceleniyor.
Hidrohematit, kayalarda depolanıyor. Aynı zamanda suya dönüşen bir hidrojen ve oksijen grubu olan hidroksil içeriyor.
Bununla birlikte 2004 yılında Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) Curiosity aracı Mars'ta “yaban mersini” olarak bilinen kayaları tanımladı. Cihaz hidrohematiti tespit edebilecek teknolojiye sahip olmadığı için kayalar üzerindeki oluşumlar hematit olarak tanımlandı.
Penn State Üniversitesi’nden yerbilimleri profesörü Peter J. Heaney "Dünya'da bu küresel yapılar hidrohematittir, bu yüzden Mars'taki parlak kırmızı çakılların hidrohematit olduğunu düşünmek bana mantıklı görünüyor” dedi.