Güneş'te dev patlama: Kuzey ışıkları tekrar Türkiye'den görülebilir
Güneş'te yeni bir dev patlama meydana geldi. Başta iletişim olmak üzere elektronik cihazları olumsuz etkilemesi beklenen bu dev patlamanın ardından kuzey ışıklarının Türkiye'den görülebileceği açıklandı.
Güneş'te bir patlama meydana geldi. Uzmanlar, Güneş'ten gelen hızlı bir enerji patlamasının Dünya’ya ulaşabileceğini duyurdu. Aynı zamanda patlamanın etkilerinin Dünya'dan görülebileceği aktarıldı.
Space Weather Live'ın verdiği bilgilere göre, 10 Ekim Perşembe akşamı Türkiye saati ile 19.00'da civarında etkili olacağı tahmin edilen etkiler, Mayıs ayında Güneş'te gerçekleşen güçlü jeomanyetik fırtınanın etkileriyle benzer olacağı tahmin ediliyor. Geçtiğimiz Mayıs ayında Güneş'te gerçekleşen güçü jeomanyetik fırtına sebebiyle Türkiye'nin pek çok ilinde kuzey ışıkları gözlemlenmişti. Uzmanlar, bu kez de benzer bir durumun yaşanabileceğini belirtiyor.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) Uzay Hava Tahmin Merkezi'nden Shawn Dahl, plazma topunun etkisinin Doğu Zaman Dilimi’ne göre sabah veya öğle saatlerinde hissedileceğini ve etkilerinin bir sonraki güne kadar sürebileceğini açıkladı. Fırtınanın şiddeti G4 seviyesinde değerlendirildi, bu seviye, fırtına şiddeti skalasında G5’in hemen altında yer alıyor. Ancak fırtınanın tam etkisinin, plazma çarpması gerçekleştiğinde netleşeceği bildirildi. Jeomanyetik fırtınaların Dünya üzerindeki etkileri sadece göz kamaştırıcı auroralarla sınırlı değil. CME'ler, Dünya'nın manyetik alanına çarptığında, gezegenin manyetosferinde büyük rahatsızlıklar yaratabiliyor. Bu rahatsızlıklar elektrik şebekeleri, uydu sistemleri ve GPS teknolojilerinde ciddi aksamalar yaratma potansiyeline sahip.
Bu tür jeomanyetik fırtınalar, elektrik şebekelerini ciddi şekilde etkileyebilir. Örneğin, 2003 yılında meydana gelen "Cadılar Bayramı Fırtınaları", İsveç'te elektrik kesintilerine yol açmış ve Güney Afrika’da enerji altyapısına zarar vermişti. Benzer şekilde, Mayıs ayındaki fırtınalar ABD'nin Ortabatı bölgesinde tarımda kullanılan hassas GPS sistemlerini bozmuş ve bazı yüksek voltajlı transformatörlerin devre dışı kalmasına neden olmuştu.
Sciencealert'te yer alan habere göre; Dünya yörüngesinde bulunan yaklaşık 5 bin uydu da bu tür fırtınalardan etkilenebilir. Jeomanyetik fırtınalar sırasında iyonosferin genişlemesi, uyduların yavaşlamasına ve yörüngelerinden sapmalarına neden olabiliyor. Bu nedenle uzmanlar, fırtınanın hemen ardından uyduların seviyelerinin yeniden ayarlanması gerektiğini belirtiyor.