Bilim insanları Dünya'yı bekleyen yeni kabusu açıkladı
Bilim insanları, 21. yüzyılda olası bir mega volkanik patlamanın hem iklimi hem de küresel düzeni sarsabileceği konusunda uyardı.
Bilim insanları, Dünya'nın üzerinde sessizce bekleyen yüzlerce volkanın, modern insanlık için görünmez bir tehdit oluşturduğunu belirterek, 21. yüzyılda büyük bir volkanik patlamanın gerçekleşme olasılığını yüzde 16 olarak tahmin ediyor. Bu tür bir patlamanın yalnızca iklimi değil, küresel düzeni de derinden sarsabileceği uyarısında bulunuluyor.
Tarihte, büyük volkanik patlamaların insanlık üzerindeki yıkıcı etkilerine dair en çarpıcı örneklerden biri, 1815’te Endonezya’daki Tambora Yanardağı’nın patlamasıdır.
Atmosfere saldığı büyük miktarda gaz ve toz, güneş ışınlarını engelleyerek “Yazsız Yıl” olarak adlandırılan bir döneme yol açtı. Küresel sıcaklıklar yaklaşık 1 santigrat derece düştü, kıtlıklar ve hastalıklar yayıldı, milyonlarca insan hayatını kaybetti.
Jeolojik araştırmalar, bu tür patlamaların Dünya’nın sıcaklıklarını geçici olarak 1-1,5 santigrat derece düşürdüğünü gösteriyor. Benzer şekilde, 1257’de Endonezya’daki Samalas Yanardağı’nın patlaması, yüzlerce yıl süren “Küçük Buzul Çağı”nı başlatmıştı. Daha yakın tarihlerde, 1991’de Filipinler’deki Pinatubo Yanardağı’nın patlaması, küresel sıcaklıkları birkaç yıl boyunca 0,5 santigrat derece düşürdü.