Bildiklerinizi unutun! Dünya'nın oluşumuyla ilgili ezber bozan teori
Dünya'nın oluşumuyla ilgili ezber bozan bir teori ortaya atıldı. Alman bilim insanları, Dünya’nın ve Mars'ın iç Güneş sistemindeki daha küçük ''gezegensel embriyolar'' arasındaki çarpışmalar sonucunda oluştuğunu öne sürdü.
Yaygın olarak kabul edilen teroriye göre, evrenin üçte biri yaşındaki gezegenimiz yaklaşık 4,54 milyar yıl önce, Güneş bulutsusu tarafından toplanan çakıl taşlarının bir araya gelmesiyle oluştu. Volkanik gaz çıkışı atmosferi ve ardından okyanusları meydana getirdi.
Ancak Alman bilim insanları, Dünya’nın ve Mars'ın iç Güneş sistemindeki daha küçük "gezegensel embriyolar" arasındaki çarpışmalar sonucunda oluştuğunu açıkladı.
YAYGIN OLARAK KABUL EDİLEN TEORİYLE ÇELİŞİYOR
Bununla birlikte Science Advances adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırma, Dünya’nın nasıl oluştuğuna dair diğer ana rakip teoriyle çelişiyor. Dünya’nın yaygın olarak dış Güneş sisteminden Güneşe doğru sürüklenen çakıl taşları biriktirerek oluştuğu kabul ediliyor.
Münster Üniversitesi liderliğindeki araştırmacılar, Dünya'nın oluşumu için hangi teorinin doğru olduğunu belirlemek için, 10 Mars meteoritinden alınan örneklerde titanyum, zirkonyum ve molibdenin izotopik bileşimlerini analiz etti. Bu bileşimler, Mars'taki büyük kimyasal rezervuarlardan alınan örneklerin yanı sıra, 17 Mars meteoritinden alınan molibden ölçümlerini içeriyordu.
Bilim insanları, bu büyük örneklem boyutunun önceki çalışmalardaki sınırlamaların üstesinden gelmelerine izin verdiğini söyledi.