300 milyon yıl önceki Türkiye haritası
Fransız bilim sitesi, dünyanın 300 milyon yıl öncesini yansıtan ‘tümkara’ yani tek kıta halini gösteren bir haritayı yayımladı. Hindistan’ın, Madagaskar ile Antarktika arasında göründüğü haritada Türkiye ise bir okyanus ülkesi.
Fransız bilim sitesi 'La Terre du Futur'da yayımlanan 'Pangea' (tümkara) araştırması büyük ilgi görüyor. Dünya'nın 300 milyon yıl öncesini gösteren, Maleozoik sonları ile Mezozoik Zaman başlarında var olmuş dördüncü ve son 'süper kıta' olarak bilinen Pangea dönemi haritayla anlatıldı.
Günümüzden 175 milyon yıl önce yeryüzündeki kıtaların ayrılmaya başladığı anlatıldı. Okyanuslar yerine sığ denizlerin olduğu ve dinozorların yaşadığı Pangea Dönemi'nde doğal olarak hiçbir uluslararası sınır yoktu.
Tek kıtada, şimdi buzullarla kaplı Grönland ile Akdeniz'e komşu olmadığı hâlde iklimi ve kültürel benzerlikleri nedeniyle Akdeniz ülkesi olarak anılan Portekiz komşuydu. Hindistan'ın ise şimdi tropikal iklimin görüldüğü Madagaskar ile dünyanın en soğuk kıtası Antarktika arasındaydı. Batı Afrika ülkesi Gine'ye, ABD'nin Florida eyaleti de komşuydu.
Pangea'daki en ilginç durumlardan biri de Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili kıtalararası bir köprü değil de bir okyanus ülkesi olması. Pangea Yunanca 'pan' yani tüm ve kara anlamına gelen 'gaia' kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor. Pangea ismi ise ilk kez jeofizikçi ve meteorolog Alfred Wegener tarafından kullanılmıştı.