Uyuz kabusu büyüyor! Uzmanı uyardı: Bu belirtilere dikkat!
Türkiye'de son aylarda uyuz vakalarında artış yaşandı. Dermatoloji Uzmanı Dr. Aslı Tokmak, uyuz hastalığının belirtileri ve tedavi yöntemleri konusunda açıklamalarda bulundu. Tokmak, ''Dermatoloji polikliniğindeki hastalarımızın neredeyse yüzde 25-30'una uyuz hastalığı tanısı koymaktayız. Uyuz hastalığı insandan insana bulaşır. Kuluçka süresi ortalama 3-6 hafta arasındadır'' dedi.
Uyuz hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulunan Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Dermatoloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Aslı Tokmak, “Uyuz hastalığı son dönemde iyice artmış olup, poliklinikteki hastalarımızın neredeyse yüzde 25-30'una uyuz hastalığı tanısı koymaktayız. Bu artışta son yıllarda ülkemizin sık göç almasının yanı sıra deprem sonrası çadır kentlerde toplu yaşama da etkili olmuştur. Uyuz hastalığı etkeni olan parazit her cinste farklılık gösterir, yani insanlarda ve hayvanlarda uyuz hastalığına neden olan etken farklıdır. Dolayısıyla, hayvanlarda uyuz hastalığına neden olan etken insanlarda uyuz hastalığı yapmaz. Uyuz hastalığı insandan insana bulaşır” diye konuştu.
UZUN SÜRELİ YAKIN TEMASLA BULAŞIR
Bulaşın genellikle uzun süreli yakın temas ile olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Tokmak, “Uyuz paraziti uçamaz, zıplayamaz. Kısa süreli tokalaşmak, sarılmak ile uyuz bulaşma ihtimali çok düşüktür. Daha uzun süreli sarılma, aynı yatakta uyumak, aynı koltukta oturmak, ortak kullanılan havlular ve kıyafetler ile bulaşır. Mağazalarda denediğiniz kıyafetlerle de uyuzun bulaşma ihtimali var. Eğer mağazada sizden önce uyuz hastalığı olan birisi kıyafeti denemişse, hastalık size de bulaşır. Kıyafeti satın aldıktan sonra yıkayarak giymek, eve gelince vücuda kese yaparak duş almak bulaş ihtimalini düşürecektir” şeklinde konuştu.
HEMEN BELİRTİ VERMEZ
Uyuz hastalığı bulaştıktan sonra hemen belirti vermediğini ve kaşıntının hemen ertesi gün başlamadığını söyleyen Uzm. Dr. Tokmak, şu bilgileri paylaştı:
“Kuluçka süresi ortalama 3-6 hafta arasındadır. Uyuz paraziti derinin altında kazdığı tünellerin içinde yumurtalarını bırakır ve erişkin parazit tünelin ucunda yaşar. Biz bu tünelleri muayene sırasında görebiliyoruz. Uyuz paraziti sıcaklık arttığında hareketlenmeye başladığı için özellikle kaşıntı geceleri yatağın içerisinde, sıcak ortamda ve sıcak suyla banyo sonrası daha da artar. Gece yatağa girince artan kaşıntı özellikle uyuz hastalığı için tipiktir.”
EL, AYAK VE AĞIZ HASTALIĞI İLE KARIŞTIRILABİLİR
Belirtilerden bahseden Uzm. Dr. Tokmak, “Uyuz hastalığında özellikle el ve ayak parmak araları, el ve ayak bilekleri, koltuk altı, kasıklar, kalça, göbek çevresi, kadınlarda meme başlarında kaşıntı sık olur. Erkeklerde genital bölgede kaşıntılı kabarıklıklar görülebilir. Çocuklarda ve bağışıklık sistemi düşük erişkinlerde saçlı deri ve yüzde de uyuz lezyonları olabilmektedir. Çocuklarda ayrıca avuç içi ve ayak tabanında küçük baloncuk şeklinde kabarcıklar da görebilmekteyiz. Bu açıdan uyuz hastalığı çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığı ile karıştırılabilmektedir” ifadelerini kullandı.