Türk hekimlerden tıp literatürüne girecek keşif!
Türk hekimler, triod hastalıklarının omurga hasarına yol açtığını ispatladı. Araştırmayı gerçekleştiren ekipten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Murat Şakir Ekşi, alanında dünyada ilk olan bu çalışma ile dünyada kronik ağrılar içerisinde ilk sıraya yerleşen bel ağrısında, teşhis ve tedavideki ezberlerin değişeceğini kaydetti.
DAHA çok saç dökülmesi, kilo alamama veya verememe, halsizlik gibi belirtilere yol açan ve hormonal bir rahatsızlık olan tiroid hastalıkları, omurganın çok daha erken dönemde yaşlanmasına neden oluyor. 350 hasta üzerinde yapılan araştırma, normalde 60'lı yaşlardan itibaren başlayan omurga yaşlanmasının, tiroid hastalığı olanlarda 40'lı yaşlardan itibaren başladığını ortaya koydu. Önümüzdeki günlerde uluslararası bir dergide de yayınlanacak olan çalışma, literatüre girecek.
Tiroid hastalıkları, ülkemizde diyabetten sonra en sık görülen endokrin hastalıklarının başında geliyor. Boynun ön bölgesinde yer alan tiroid bezinin az ya da fazla çalışmasından kaynaklı bir hormon hastalığı olan tiroid rahatsızlıkları, tedavi edilmediği takdirde yaşam kalitesini olumsuz etkileyen pek çok belirtiye, hatta daha ciddi hastalıklara yol açabiliyor. Türk hekimlerin 350 hasta üzerinde gerçekleştirdiği bir araştırma, dünyada ilk kez, omurga yaşlanması veya bozulmasında tiroid hastalıklarının önemli bir rolü olduğunu ortaya koydu.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Murat Şakir Ekşi, Taksim İlk Yardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği'nden Opr. Dr. Gürkan Berikol ile Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Ece Özcan Ekşi ve Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Müjdat Kara'nın yürüttüğü çalışma ile bel ağrılarının teşhis ve tedavisindeki pek çok ezber değişecek.
"TİROİD VARSA OMURGA BOZULMASI 40'LI YAŞLARDA BAŞLIYOR"
Araştırmayı gerçekleştiren ekipten Doç. Dr. Murat Şakir Ekşi, tiroid hastalığı olan kişilerde omurga yıpranmasının 40'lı yaşlardan itibaren ortaya çıktığına işaret ederek, "Tiroid kaynaklı omurga hasarı genellikle üst bel bölgesinde oluyor. Zamanında önlem alınmazsa kişi, daha erken yaşlarda cerrahiye gidebiliyor. Üst bel bölgesi ağrılarında akla artık tiroid hastalıklarını da getirmek ve dahiliye veya endokrinoloji ile birlikte buna yönelik tedaviler düşünmek gerekecek" dedi. Doç. Dr. Ekşi, Türkiye'de oldukça yaygın bir hastalık olan tiroid rahatsızlığının özellikle Karadeniz Bölgesi'nde sıkça görüldüğünü ve genellikle 40'lı yaşlarda kendini daha çok belli ettiğini kaydederek, "Tiroid fonksiyon bozukluğunda, metabolik hastalıklar daha fazla yaygın hale gelebiliyor. Bizim yaptığımız araştırmada, tiroid rahatsızlığı olan hastalarımızın omurga dejenerasyonunun ya da yaşlanmasının, tiroidi olmayan hastalara göre daha fazla olduğunu gözlemledik. Normalde omurga yaşlanması 60'lı yaşlarda başlarken, tiroid rahatsızlığı olan kişilerde bunun 40'lı yaşlara indiğini gördük. Bir diğer fark ise normalde omurga yaşlanması belin altı bölgesinde daha fazla olur. Tiroid hastalarında ise bu bozulmanın üst bel bölgesinde daha fazla olduğu ve oradan başladığını tespit ettik. Yani tersine bir mekanizma söz konusu." dedi.