Koronavirüs bağışıklığı için umut veren çalışma
Dünya genelinde 1 milyon 200 binden fazla kişinin ölümüne neden olan koronavirüs ile ilgili İngiltere'den umut veren bir haber geldi. Araştırmacılar, antikorlardan farklı olarak, beyaz kan hücreleri tarafından üretilen T hücrelerinin enfeksiyondan altı ay sonra bile hastalıkla savaşmaya devam ettiğini açıkladı.
NTV'den Ayşegül Engür Dahi'nin derlediği habere göre bilim insanları, corona virüse karşı geliştirilen hücresel bağışıklığın ilk enfeksiyonun ardından uzun bir süre boyunca devam ettiğini ortaya koydu. İngiltere Corona Virüs Konsorsiyomu tarafından yapılan çalışmada, 6 ayın ardından antikor sayısı düşüş görse de T hücreleri seviyelerinde anlamlı bir kayıp görülmediği açıklandı.
UMUT VAAT EDEN ÇALIŞMA
Araştırmacıların keşfi, geçen hafta yayımlanan Imperial College of London’un kandaki antikor seviyelerinin enfeksiyondan birkaç ay sonra hızla düştüğünün açıklamasının ardından geldi. Imperial College of London araştırmacıları, Covid-19’a karşı antikorlara sahip olan insan sayısının 3 ayda yüzde 26 oranında düştüğünü göstermişti. Bu durum ise corona virüse karşı bağışıklığın çok düşük olduğu, yeniden enfekte vakaların artabileceği ve potansiyel aşıların etkinliğinin sınırlı olacağı tartışmalarını beraberinde getirmişti. Ancak, yeni çalışma corona virüse karşı bağışıklığın uzun sürebileceği konusunda umut veriyor.
ANTİKORLAR VE T HÜCRELERİ ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Vücudun patojenlere (bakteri ya da virüslerI karşı doğuştan sahip olduğu bağışıklık mekanizmalarının yetersiz kaldığı durumlarda, kazanılmış (edinilmiş) bağışıklık sistemi devreye giriyor.
Kazanılmış bağışıklık sistemi ise 3 ana çeşit lenfosit hücresi oluşturuyor: B hücreleri, T hücreleri ve doğal öldürücü lenfositler (NK hücreleri). B hücreleri antikor olarak bilinen molekülleri oluşturuyor ve virüsle savaşta ilk önce devreye giriyor. Antikor proteinlerinin varlığı vücudun daha önce o hastalıkla karşılaştığını ve mücadele etmeyi öğrendiğini gösteriyor. T hücreleri ise antikorların ardından geç bir bağışıklık tepkisi olarak ortaya çıkıyor. Antikorlar kadar hızlı hareket edemeyen bu hücreler bir enfeksiyonu kontrol etmek ve semptomları azaltma konusunda önemli bir rol oynuyor.