Koronavirüs aşısında erkekleri ilgilendiren ayrıntı
Koronavirüse karşı aşı geliştirme çalışmalarında sona gelindi. Ancak aşının hastalığa karşı ne kadar bağışıklık sağlayacağı merak konusu oldu. Fransa'da yapılan bir çalışmada, erkeklerin kadınlardan daha sık koronavirüs aşısı olması gerekebileceği belirtildi.
ERKEKLERİN SAHİP OLDUĞU ANTİKORLAR 2 AYIN ARDINDAN HIZLA DÜŞÜYOR
Fransa’da yapılan yeni bir araştırmada, yeni tip corona virüsün kadın ve erkeklerde farklı şekilde seyrettiğine dair kanıtlara yeni bulgular eklendi. Strasbourg Üniversitesi, kuruma bağlı olan hastanelerde çalışan 308 corona virüs hastasını 6 ay boyunca değerlendirdi. Yapılan testlerde Covid-19 yenen erkek hastaların antikor seviyelerinin 2 ayın ardından, kadın hastalara oranla önemli ölçüde azaldığını ortaya koydu.
Bununla birlikte Fransız bilim insanları, çalışmada yapılan testler kapsamında 172 günün ardından yaş ve kilo gibi faktörlerden bağımsız olarak erkeklerdeki antikor seviyesindeki düşüşün önemli bir gösterge olduğunu açıkladı. Bu nedenle, aşıların iki cinsiyete göre farklı yaklaşımlar benimsemesi gerektiği belirtildi.
AŞININ FARKLI CİNSİYETLER ÜZERİNDEKİ BAŞARISINI ETKİLEYEBİLİR
Üniversitenin Virology Departmanı Başkanı Doktor Samira Fafi-Kremer tarafından yapılan açıklamada, “Diğer çalışmalar, Covid-19’un erkeklerde daha şiddetli seyrettiğini ve ölüm riskinin kadınlardan iki kat daha fazla olduğunu göstermişti. Bizim çalışmamız, hastalığın ilk aşamasında erkeklerdeki antikor seviyesinin yükseldiğini, ancak bir süre sonra hızlıca azaldığını gösteriyor. Kadınlarda antikor tepkisi daha geç oluşsa da ilerleyen zamanlarda seviyesini istikrarlı bir şekilde korumaya devam ediyor. Bu durumun iki cinsiyetin Covid-19’a karşı bağışıklık süresinde ve aşıların koruyuculuğunda belirgin farklar yaratabileceğini düşünüyoruz” dedi.
Çalışmanın diğer yazarlarından Pasteur Enstitüsü’nden Olivier Shwartz ise konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede ayrıca hastaların antikor seviyesi ne kadar yüksekse düşüsün de o kadar hızlı gerçekleştiğini ifade etti. Shwartz, “Daha yüksek antikor seviyesine sahip olan erkeklerde, daha hızlı bir düşüş gördük. Ancak, bunun nedenini tam olarak açıklamıyoruz”dedi.