Koronavirüs aşıları neden yüzde yüz korumuyor? İşte bilimin cevabı
Yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen aşıların neden yüzde yüz etkinlik sağlamadığı merak konusu oldu. Bilim insanları, bir toplumu oluşturan insanların çok farklı yaş aralıklarına ve bağışıklık sistemini etkileyen kronik hastalıklara sahip olduğunu, bu yüzden hiçbir aşının tamamen koruma sağlamayacağını açıkladı.
AŞILANAN HER 10 KİŞİDEN EN AZ 9'UNUN HASTALANMAYACAĞI ANLAMINA GELİYOR
İngiltere’de yer alan Bath Üniversitesi'nden Doktor Andrew Preston corona virüs aşılarının etkinliğini değerlendirdi. Preston, Pfizer/BioNTech ve Moderna’nın ulaştığı yüzde 95 etkinliğin oldukça yüksek olduğunu belirterek, "Bu, aşılanan her on kişiden en az dokuzunun, Covid-19'a maruz kalırsa hastalanmayacağı anlamına geliyor. Aşı kişinin enfeksiyona yakalanmasını durdurmayabilir, ancak hastalığın belirtilerinin gelişmesini önleyebilir. Ancak harhangi bir aşının yüzde yüz koruma sağlaması mümkün değil ” ifadelerini kullandı.
NTV'den Ayşegül Engür Dahi'nin derlediği habere göre Nottingham Üniversitesi'nde viroloji profesörü olan Will Irving, aşıların bağışıklık sisteminde virüse karşı hafıza yaratmak üzere tasarlandığını belirtti. Böylelikle hastalıkla tekrar karşılan insan vücudu aşının sağladığı hafıza sayesinde virüsle mücadele ederek onu etkisiz hale getirme imkanı buluyor.
10 BİNLERCE KİŞİ ÜZERİNDE DENENİYOR
Bununla brilikte Irving, “Herhangi bir aşı geliştirirken, etkili olup olmadığını öğrenmek için on binlerce kişi üzerinde klinik deneyler yapılır. Bunun için,bir aşı grubu ve aşıyı almayan bir palsebo grubu oluşturulur. Daha sonra, bir dönem boyunca her gruptaki vaka sayısı değerlendirilir. Aşılanan grupta 25 vaka, plaseboda 50 vaka varsa bu aşının yüzde 50 etkili olduğu anlamına gelir, yani aşılanan gruptaki insanların yarısının hastalığa yakalanmasını önlemiştir” dedi.
Ancak, Irving, hedefin yüzde 100 etkili bir aşı olmakla birlikte, bunu başarmak imkansız olduğunu, çünkü insan yapısının büyük bir değişkenlik gösterdiğini söyledi.