Kendisi küçük etkisi çok büyük! Kansere savaş açıyor
Faydaları yüzyıllardır bilinen fermente gıdalar günümüzde yeniden popüler olmaya başladı. Özellikle vücuttaki bakterileri anlamaya başladıkça, fermente gıda tüketmenin önemi daha da dikkat çekici hale geliyor. Diyetisyen Selahattin Dönmez o faydaları tek tek anlattı.
Fermente yiyecek ve içecekler dünyadaki her toplumun beslenme kültürünün temel bileşenidir ve kültürel tarihin izlerini taşır. Hem dünya genelinde hem de ülkemizde yoğurt, ayran, kefir, peynir, kımız gibi süt bazlı, ekşi mayalı ekmek, tarhana, boza gibi tahıl bazlı, şalgam, fermente zeytin, turşu gibi sebze ve meyve bazlı olmak üzere çeşitli fermente ürünler üretilmektedir. Pek sağlığımız açısından önemli bir rol oynayan fermente yiyecek ve içeceklerin ne gibi etkileri bulunur? İşte cevabı... BESİN DEĞERİNİ ARTTIRAN YÖNTEM Fermantasyon sırasında esansiyel aminoasit ve vitaminler sentezlenir, besinlerdeki besin öğeleri biyolojik aktif moleküllere ve sağlığı geliştiren yeni bileşiklere dönüşür. Bu nedenle fermente besinlerin besleyici değeri yüksektir.
Bunun yanında fermente besinlerde sindirimi güçleştiren fitat, tanen gibi istenmeyen maddelerin uzaklaştırılması ve parçalanması da gerçekleşmektedir. Bu sayede fermente besinlerin sindirilebilirliği de artar. Fermente ürünler ayrıca bağırsak mikrobiyotasında çeşitliliği de destekler.
SAĞLIK DEPOSU SÜT ÜRÜNLERİ Sütün fermantasyon yoluyla asitliğinin geliştirilip ürüne dönüştürülerek raf ömrünün uzatılması çok eski dönemlerden beridir bilinen ve uygulanan bir yöntemdir. Sütün fermantasyonunun amacı kendine özgü tat, aroma ve kıvama sahip daha dayanıklı ürünler üretmektir. Günümüzde dünyada 400'den fazla fermente süt ürünü bulunmaktadır.
Ülkemizde fermente süt ürünleri içerisinde en çok tüketilenler yoğurt, ayran, peynir ve kefirdir. Fermente süt ürünlerinin besin değeri ve sağlık yararları süte göre çok daha fazladır. Fermente süt ürünleri bağırsak sağlığını destekleyerek metabolizmanın düzenlenmesi ve kilo kaybında, kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, solunum yolu enfeksiyonları, mesane kanseri gibi hastalıklardan korunmada etkinlik gösterir. Ayrıca fermente süt ürünlerinin kabızlığı azalttığına dair bazı kanıtlar da mevcuttur.