Grip ve zatürre aşısı koronavirüsten koruyor mu?
Koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl grip ve zatürre aşısı daha çok aranan konular arasında yerini alıyor. Peki, grip aşısı ne zaman yaptırılmalıdır? Kimler grip aşısı yaptırmamalıdır?
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla grip, zatürre ve koronavirüs hastalıkları endişesi herkesi sardı. Posta'dan Serpil Dokurel'in Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Hijran Mammadova'dan aktardığına göre; "Grip ve zatürre aşısı koronovirusten korumaz, ancak risk gruplarında koronavirüsle birlikte bakteriyel zatürre ve grip hastalığı rastlanırsa tablo daha ağır seyreder, hem hastanelere yatışlar, hem de maalesef ki ölümler artabilir. Bunlar ön koruma, tedbir amaçlı alınıyor. Grip aşısı, yumurtaya karşı ağır, yaşamı tehdit eden allerjisi olanlara uygulanmamalıdır. "
öğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Hijran Mammadova'ya sorduk. Mammadova, gündemde olan ve herkesin merak ettiği bu konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak; ‘Grip ve zatürre aşısını her sene risk grubunda olan kişilere öneriyoruz ancak koronavirüs salgınıyla birlikte aşının önemi bu sene daha da arttı.’ diye konuştu.
Grip ve zatürre aşısı koronavirüsten koruyor mu?1. Öncelikle grip aşısından bahsedelim. Grip aşısı her yıl Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyeleri ile bir önceki grip suşlarına ( bir önceki yılın grip virüsüne önlem olarak) göre içeriği hazırlanıyor ve genellikle Ekim-Kasım aylarında yapılıyor. Bu yıl yapılması gereken grip aşısı henüz ülkemize gelmemiştir. Grip aşısının koruyuculuğu yaklaşık 6-8 aydır. Grip aşısını her kes yaptırabilir ama bazı risk gruplarında olan kişiler için özellikle şarttır. Ve mutlaka yapılmalıdır.
Bunlar 65 yaş ve üzeri kişiler, sağlık çalışanları, kronik akciğer hastalığı (bronşektazi, KOAH, astım, geçirilmiş tüberküloz ve s.), kalp hastalığı, akciğer hastalığı, şeker hastalığı, alkolizm, karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlar, özel bir nedenle dalağı alınmış ve bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanmak zorunda olanlardır.