Gıda dedektifi tek tek anlattı: Zehirlenmemek için bu gıdalardan uzak durun!
Netflix'te yayınlanan bir belgesel gıdalarla ilgili kirli gerçekleri gözler önüne serdi. Peki gıda zehirlenmelerinden kaçınmak için hangi yiyeceklerden uzak durmalıyız? Gıda güvenliği uzmanı Bill Marler tek tek anlattı...
Gıda tüketimine bağlı hastalıklar sağlığımızı ciddi şekilde tehdit edebiliyor. Netflix'de yayınlanan bir belgesel, tükettiğimiz gıdalarla ilgili "kirli gerçekleri" ortaya koyuyor.
Salmonella, Koli basili (E. Coli) ve Listeria gibi hastalıkların kurbanlarıyla çalışan gıda güvenliği uzmanı avukat Bill Marler, uzak durmamız gereken gıdaları anlattı:
17 yaşındaki ABD'li Stephanie Ingberg, bahar tatili için Dominik Cumhuriyeti'ne giden uçağa binmeden önce midesinde bir rahatsızlık hissetti ama çok da önemsemedi.
Oteline ulaştığında kendini daha iyi hissediyordu, ancak aynı gece giderek kötüleşti. Kendini hastanede buldu.
Ertesi sabah annesini dahi tanıyamayacak hale gelmişti. Böbrekleri artık çalışmıyordu. Beyin dokusu şişmiş, felç geçirmişti.
Stephanie'nin ailesi genç kızın tedavi için acilen ABD'ye geri götürülmesini sağladı. Burada koli basili teşhisi kondu. O gece de durumu kötüleşti ve komaya giren Stephanie'nin son duası için bir rahip çağırıldı.
Hastanede başında duran rahip duasını okumaya başladığında Stephanie'nin gözleri açıldı. Hayatta kalmış olsa da, koli basiliyle teması , ömrü boyunca peşini bırakmayacak sağlık sorunlarına neden oldu.
Stephanie'nin de katkıda bulunduğu Netflix'te yayınlanan "Yemeğimizi Zehir Eden Kirli Gerçekler" belgeseli, gıda zincirimizdeki hijyene yönelik hataların, tüketiciler için yıkıcı sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor.
Marul gibi yapraklı yeşillikler dahi, ölümcül gıda maddeleri taşıyabiliyor. Tarla yakınındaki hayvancılık yapılan çiftliklerden, tarımsal sulama için kullanılan suya bakteri bulaşabiliyor.
Belgeselde yaşadıklarını anlatan Stephanie, böbreklerindeki sorun için her gün ilaç almak zorunda. "Böbrek nakli yaptırmak zorunda kalabilirim. Hayatımın sonuna dek diyaliz makinesine bağlı yaşama ihtimalim var. Bir salata yedim ve şimdi sağlığıma yönelik uzun vadeli etkileriyle mücadele ediyorum" diye konuşuyor.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, kontamine ya da bozulmuş gıda tüketimi nedeniyle her yıl 600 milyona yakın insan hastalanıyor. 420 bine yakını da hayatını kaybediyor.
Ne yediğimize dikkat ederek hayatımızı kurtarabileceğimizi savunan Avukat Bill Marler'ın sağlıklı kalmak için önerileri şöyle: