Dünya genelinde 400 milyon insan koronavirüs mağduru
Araştırmacılar, dünya genelinde yaklaşık 400 milyon kişinin uzun süreli Covid yaşadığını belirtiyor. Yeni bir rapor, bu durumun hastalar ve toplum üzerinde ciddi bir baskı yarattığını vurguluyor. Uzun Covid hastalarının sadece yüzde 7 ila yüzde 10'u, hastalığa yakalandıktan iki yıl sonra tamamen iyileşebiliyor.
KÜRESEL EKONOMİNİN YÜZDE 1'İ
Bilim insanlarının yeni raporuna göre, dünya çapında yaklaşık 400 milyon kişi uzun süreli Covid'den etkilenmiş durumda.
Ekip, sağlık hizmetleri ve hastaların işe dönememesi gibi faktörlerden kaynaklanan ekonomik maliyetin her yıl dünya çapında yaklaşık 1 trilyon dolar veya küresel ekonominin yaklaşık yüzde 1'i olduğunu tahmin ediyor.
YETİŞKİNLERİN YÜZDE 6'SI GEÇİRDİ
Nature Medicine dergisinde cuma günü yayımlanan rapora göre dünya genelinde yetişkinlerin yaklaşık yüzde 6'sı ve çocukların yüzde 1'i uzun süreli Covid geçirdi.
Gerçek sayının daha yüksek olabileceği, çünkü tahminlerin yalnızca virüsün bulaşıcı aşamasında semptomlar gösterdikten sonra uzun süreli Covid geliştiren kişileri içerdiği ve birden fazla Covid enfeksiyonu geçiren kişileri içermediği öne sürüldü.
İYİLEŞMELERİ 2 YIL SÜRÜYOR
Uzun Covid hastalarının yalnızca yüzde 7 ila yüzde 10'unun uzun Covid geliştirdikten iki yıl sonra tamamen iyileştiği aktarıldı.
Uzun Covid, hastaların refahını ve benlik duygusunu, ayrıca çalışma, sosyalleşme, başkalarına bakma, ev işlerini yönetme ve toplum faaliyetlerine katılma yeteneklerini önemli ölçüde etkiliyor. Bu durum ayrıca hastaların ailelerini, bakıcılarını ve çevrelerini de etkiliyor.
HASTALAR İŞİNDEN OLUYOR
2022'de iki milyon ila dört milyon yetişkin uzun Covid nedeniyle işsiz kaldı.
Hastalığı uzun atlatan kişilerin virüse hiç yakalanmayanlara göre istihdam edilme olasılığı ise yüzde 10 daha az.