''Dört bir yanımız virüs'': İşte uzman isimlerden uyarı ve önlemler
Son dönemlerde birçok virüsün birleşip grip vakalarına neden olması vatandaşları tedirgin ederken üç uzman isimden konuyla ilgili öneri ve açıklamalar geldi.
Gazeteci Hande Fırat, son dönemde birçok virüsün birleşerek ağır grip vakalarına neden olması ile ilgili bugün köşesinde bir yazı kaleme aldı. İşte Fırat'ın o yazısı;
Hürriyet'ten Hande Fırat'ın haberine göre, Vücutta bir kırgınlıkla başladı, iki gün yatırdı, perşembe günü kendimi iyi hissedince kalktım ve işe gittim.
CNN Türk’te Gece Görüşü sırasında bol ıhlamur içtim, programın sonuna doğru sesim kısılmaya başladı. Eve döndüğümde sesim yoktu. Grip, COVID ve varyantları, RSV, Rhino isimleri kafamın içinde dönmeye başladı. Merhaba 2023 ve ne yazık ki merhaba virüsler! Hastaneye gidip, virüs mağdurlarını gördükten ve ilaçlarımı alıp, üstelik bir süre de konuşma yasağı aldıktan sonra üç değerli doktora yazmaya başladım. “Bu virüs yoğunluğu nedir, maskeye dönmeli miyiz, haberlerden takip ettiğimiz Çin’de olan gariplikler ne ve Dünya Sağlık Örgütü’nün şimdiye kadarki en bulaşıcı varyantı ilan ettiği ‘Kraken’ ile dünyayı ne bekliyor” sorularını peş peşe sıraladım. Bu pazar üç değerli hocanın görüşlerini paylaşıyorum sizlerle...
MEHMET CEYHAN’IN UYARILARI VE ÖNERİLERİ
SIRADAKİ PANDEMİ GRİPTEN GELECEK
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı, Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, dolaşımdaki virüsleri saydı: “COVID-19, grip, RSV ve Rhino.” Mehmet Hoca’nın endişesi Kraken’den çok, Çin’deki varyantların Türkiye’de baskın olma olasılığı...
- Kraken dahil yeni varyantlar ilk orijinal virüse, yani deltaya göre daha hafif seyrediyor ama daha bulaşıcı.
- Belirtiler öncekilerle aynı. Ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı, halsizlik, çocuklarda bazen ishale neden olabiliyor. Ölüm riski daha düşük, hastanelere yatma oranı düşük.
- Ne yurtdışından gelene test yapıyoruz, ne maske, mesafe, ne el hijyeni tedbirlerine uyuyoruz.
- Ben Kraken’den çok ilk olarak Çin’de artış gösteren varyantların Türkiye’de baskın olmasını bekliyorum. Çünkü Çin’den gelecek insan sayısı ABD’den gelecek olan insan sayısından fazla.
- Bütün devletler Çinliler’e nasıl önlem alacaklarını konuşuyorlar ancak bizde Turizm İşletmecileri Derneği ‘Bunu fırsata çevirmeliyiz’ diye açıklama yaptı.
- Halkı korumasız bırakmak fırsat diye düşünülmemeli.
- Çin kapalı bir kutu. Çin’de beklenen oranda aşılama yapılmadı. Aşılar hastalığı önlüyor ancak taşıyıcılığı önlemiyor. Sıfır vaka doğru yaklaşım ama uygulaması zor.
- Japonyada’da yüksek vaka var. Örneğin Kapadokya’da gerekli önlemleri almazsak yine tüm Türkiye’ye yayılan bir salgınla karşı karşıya kalırız. Sadece Çinliler’e değil yurtdışından gelen herkese test uygulanmalı.
AŞI YÜZDE 80 ETKİLİ
- Grip salgınından da korkmalıyız. Bir başlarsa salgın sırasında öldürücülük oranları yüzde 3 oranına çıkabiliyor.
- Pandemiyi biz gripten bekliyorduk, hazırlık da yapmıştık, beklenmedik biçimde COVID-19’dan geldi.
- Tüm dünya bundan sonraki pandeminin gripten geleceği düşünüyor.
- Aşılılarda daha hafif seyrediyor. Minimum yüzde 75-80 civarında aşı etkili.
- Grip bir felakettir, insanlık tarihinde en çok ölümlere grip salgını neden olmuştur.
HERKES CEBİNDE MASKE TAŞISIN
- Önerim kalabalık yerlerde dikkat edilmesi ve maske kullanılması. Herkes cebinde maskesini taşımalı.
- Kapanma ve mesafe artık uygulanmaz.
- Ancak evleri havalandırmalıyız. El dezenfektanlarını kullanmaya devam etmeliyiz.
- Bana sorana ‘Okulda çocuğa maske taktırabiliyorsanız faydası olur’ diyorum.
- Yapılabilirse maskeye dönmek doğru olur.