Aralıklı oruç diyetiyle ilgili ezber bozan araştırma
Son yıllarda fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin başvurduğu "aralıklı oruç diyeti" meğer anlatıldığı kadar da masum değilmiş...
İspanyol ve Fransız bilim insanları, son dönemde revaçta olan “aralıklı oruç” tipi beslenmenin sağlığa olumsuz etkisi olabileceğini duyurdu. Uzmanlar, sabah 09.00’dan sonra kahvaltı yapmanın diyabet riskini artırdığını ortaya çıkarırken, saat 22.00’den sonra yemek yenmesinin de diyabet riskini artırdığını belirtti.
Uzmanlar, kahvaltıyı geç yapanların tip 2 diyabet riskinin daha yüksek olduğunu belirtirken, bu durumun uzun vadeli sağlık sorunlarına sebebiyet verdiğini de açıkladı. Bilim insanları kahvaltıyı sabah saat 08.00’den önce yapanların şeker hastalığı riskinin daha az olduğunu ve bu kişilerin tip 2 diyabet hastası olması riskinin yüzde 59 azaldığını duyurdu.
Araştırmayı yürüten ekipte yer alan Dr. Anna Palomar Cros, “Öğün zamanlarının sirkadyen ritim ve glikoz ve lipid kontrolü için önemli olduğunu biliyoruz. Fakat beslenme saatleri ile tip 2 diyabet arasındaki ilişkiyi ortaya çıkaran bir araştırma yapılmamıştı” dedi. Yüzde 79’u kadın olan 100.000 yetişkinin verilerini inceleyen Dr. Palomar Cros, “Biyolojik olarak bu sonuçlar çok mantıklı. Zira kahvaltıyı atlamak glikoz ve lipid kontrolünü ve insülin seviyelerini etkiliyor” ifadesini kullandı.
Peki Aralıklı oruç nedir ?
Aralıklı oruç diyeti (intermittent fasting/İF) günü 2 bölüme ayıran ve hangi yemeğin yeneceğinin değil yemeğin ne zaman yenmesi gerektiğinin önemli olduğu bir beslenme tarzıdır. Aralıklı oruçta açlık zamanı kişinin yaşam tarzına ve alışkanlıklarına göre değişebilmektedir. Aralıklı oruç diyetinde bol sıvı alımı önem taşımaktadır. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Nur Sinem Türkmen, aralıklı oruç diyeti hakkında bilgi verdi. Aralıklı oruç 24 saat içerisinde kahvaltı ve akşam yemeği olmak üzere 2 öğünden oluşan beslenme şeklidir. 16:8 yani 16 saat yemek yemeden ve ardından tekrar 8 saat yemek yemeden geçirilmektedir. 16 saatlik açlığın içine uyku saatleri dahildir. Sabah ve akşam öğünleri arasındaki 8 saat boyunca katı besinler tüketilmemektedir. Su, sade soda, şekersiz kahve veya çay gibi kalorisiz sıvılar içilebilir. Yeterli sıvı alımı önemlidir.