Resmi Gazete'de yayımlandı, 0 km otomobil fiyatları değişti!
Ticaret Bakanlığı'nın son kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından sıfır km otomobil fiyatları bir kez daha değişti. Seçim haftasında piyasada 600 bin TL’nin altında sadece 4 markanın, 7 otomobili kaldı... İşte o liste...
Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, bu yılın nisan ayında, 2022 yılı nisan ayına göre yüzde 62,7 büyüyerek 97 bin 679 adet oldu. Bu rakam tüm zamanların en yüksek nisan ayı olarak kayıtlara geçti. Satışlarda rekor serisi sürerken sıfır otomobil fiyatlarına da zam gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz aya göre sıfır otomobil fiyatları ortalama olarak 30 bin lira artarken Mart ayından bu yana bu rakam 144 bin liraya kadar yükseldi. 600 bin TL’nin altında ise sınırlı sayıda otomobil kaldı. Sektör temsilcileri döviz kurlarındaki artışın fiyatlara yansıdığını ifade ederken seçim sonrası dönemde yeni zamların kapıda olduğunu vurguladı.
Kurdaki artış, her ay değişen fiyat etiketi olarak piyasaya yansırken, imkânı olan tüketici de fiyatların daha da artacağını öngörerek otomobil almaya devam ediyor. Uzun zamandır asıl problem ise araç sahibi olmak isteyenler için finansman tarafında yaşanıyor. Tüketici yüksek faiz ve düşük vadeyi kabul etse dahi bankaların kredi vermemesi tüketiciyi zora sokuyor. Kredi notu yüksek olanlara dahi kredi verilmediğini belirten sektör temsilcileri, sektörün mevcut durumda en büyük sorununun kredi olduğunun altını çiziyor.
Öte yandan otomobil piyasasındaki fahiş fiyat fırsatçılığının önüne geçilmesi için 6 yıl 6 bin kilometre kuralının yanına bir yenisi daha eklendi. Ticaret Bakanlığınca hazırlanan "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Mevcut mevzuata göre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edilebilmesi için yetki belgesi sahibi olunması gerekirken düzenlemeyle yetki belgesinin iptaline ilişkin hususlar belirlendi. Yönetmelik değişikliğiyle, ilk tescil motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinde bulunan yetkili bayilerin, stoklarında bulunmasına rağmen taşıt satışından kaçınmaları, taşıtın üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde fiyat talep etmeleri, tüketiciyi aksesuar almaya veya takas yapmaya zorlamaları ya da takas fiyatını piyasa fiyatının önemli ölçüde altında belirlemeleri gibi tüketicinin ilk tescil motorlu kara taşıtına ulaşmasını zorlaştırıcı herhangi bir faaliyette bulunmaları halinde ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgeleri iptal edilecek.
Bu nedenle yetki belgesi iptal edilen işletmeye ve işletme sahibinin diğer işletmeleri ile temsilcisi olduğu işletmelere, iptal tarihinden itibaren bir yıl süreyle yetki belgesi verilmeyecek. Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin piyasada darlık yaratıcı ve tüketicilerin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerinin, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da "stokçuluk" kabul edilerek yasaklandığı anımsatıldı.