Lastiklerle ilgili bilmeniz gereken her şey
Kimse lastiklerini gerektiğinden daha sık değiştirmek istemez. Lastiklerinizin daha uzun süre dayanmasını sağlayabilecek bir şey yapabilseydiniz, muhteşem olmaz mıydı? Daha uzun ömürlü lastiklere ilişkin 8 sırrı öğrenmek için okumaya devam edin.1.İPUCUBasıncı koruyunLastik basıncınızı düzenli olarak kontrol edin. Lastiklerde düşük basınç, sadece hızlı aşınmaya sebep olmakla kalmaz, aynı zamanda yakıt tüketiminizi de artırır.2.İPUCULastiklerinizin balans ayarını yaptırınBalans ayarı lastiklerde dengesiz aşınmadan kaynaklanan erken bozulmayı önler. Lastiklerin balans ayarının bozulması tekerlekte zorlanmaya yol açar. Eğer arabanız hız arttıkça titriyorsa, örneğin otobandayken, bu balans sorununun bir işaretidir.3.İPUCUHafifleyinArabanızda fazladan yük taşımak, üç katı sorun demektir, çünkü lastikleriniz daha hızlı aşınır, arabanız daha çok yakıt kullanır ve bu da daha fazla kirliliğe neden olur.4.İPUCULastiklerin yerini değiştirinÇoğu arabada, lastiklerin bir çifti diğerinden daha hızlı aşınır. Bunun klasik örneği ise, işin çoğunu ön iki tekerleğin yaptığı önden çekişli arabalardır. Lastiklerinizin düzenli olarak yerini değiştirirseniz, daha eşit şekilde aşınır ve daha uzun dayanırlar.5.İPUCUÖn düzen ayarını yaptırınSadece daha düzgün bir sürüş için değil, aynı zamanda aracınızın ön düzen ayarının bozuk olması lastiklerinizin düzensiz aşınmasına yol açacağı için, ön düzen ayarını yaptırın.6.İPUCUSüspansiyona öncelik verinSüspansiyonunuzu kontrol edin. Eski amortisörler, erken lastik aşınmasına neden olarak güvenliğinizi tehlikeye atabilir. Eğer aracınızı kullanırken sarsıntı-sallantı oluyorsa, süspansiyonla ilgilenilmesi gerekiyor demektir.7.İPUCUDiş derinliğinikontrol edin.Lastiğinizdeki aşınma düzeyini kontrol etmek hayati öneme sahiptir ve her lastik üreticisi, bunu kolaylaştırmak adına, dişe birtakım özellikler eklemektedir. Mesela, MICHELIN lastiklerinde, diş derinliği göstergesi, lastik omzunda yer alan MICHELIN’in lastik adamıdır. Eğer dişin yüzeyi göstergeye yakın veya aynıysa, lastiklerinizi değiştirme zamanı gelmiş demektir.8.İPUCUDaha uzun ömürlü olmak üzere tasarlanmış bir lastikle başlayın.Lastik üreticileri, lastik tasarımının sınırlarını heyecan verici yeni alanlara kaydırmakta olup günümüzde bazı modeller 10.000 km daha fazla ömür sunmaktadır. Daha uzun ömürlü lastikler ile bütçeniz de daha uzun süre dayanır…İşte şimdi hem lastiklerinizin ömrünü uzatacak hem de daha güvenli araba kullanmanızı, yakıttan tasarruf etmenizi ve çevreye dost olmanızı sağlayacak 8 sırra sahipsiniz. Tek yapmanız gereken, arabanıza ve lastiklerinize biraz ilgi göstermek... Göreceksiniz ki arabanız daha düzgün bir sürüşle ve lastikleriniz de daha uzun bir ömürle bunu size geri ödeyecektir. Lastiklerinizi değiştirmeniz söz konusu olduğundaysa, daha uzun mesafe katetmenizi sağlamak üzere tasarlanmış markalara yönelmeye özen gösterin.
Kışlar yollarda gittikçe daha zorlu geçmektedir. Bu nedenle, kış lastiklerini dikkate almanız gerekmektedir- öyleyse, göz önünde bulundurulacak etkenler nelerdir?24 metreye kadar daha kısa durma mesafesi Lastikler için kış, termometreniz eksiye düşmeden önce başlamaktadır. Serin havalarda, standart “Yaz” lastiklerinin performansı düşmeye başlamakta ve “Kış” lastiklerine ihtiyaç ortaya çıkmaktadır. Farklılıklar şaşırtıcı olabilmektedir: kar üzerinde saatte sadece 50 km1 hızla ilerleyen bir otomobilin yaz lastikleriyle tamamen durması için 48 metreye ihtiyacı vardır ki bu mesafe aynı otomobil kış lastikleriyle donatılmış olduğunda durabileceği mesafeden 24 metre daha fazladır.Kış ve yaz lastikleri arasındaki büyük fark bu lastiklerin yapımında kullanılan kauçuğun formülünden ileri gelmektedir. Bunun iyi bir örneği, MICHELIN tarafından üretilen, ıslak ve buzlu yol koşullarında dahi yol tutuş ve frenleme gücünü arttıran özel bir bileşen kullanan yeni Alpin lastiktir.Kışın yollarda daha az sürtünme olduğundan lastik sırtı daha da hayati bir önem taşımaktadır. Kış lastiklerinin sağlayabilecekleri en iyi yol tutuşa ihtiyaç duyulmaktadır – bu nedenle, bir sırt bloğundan bir diğerine daha kademeli bir geçişe olanak sağlayan daha geniş, daha standart temas alanlarına sahiptirler. Yeni nesil kış lastikleri lastik başına 71 kanala sahiptir; karda, yarı erimiş karda ve bloklar arasında su toplandığında durmak için tasarlanmıştır. Daha kolay bir şekilde ilerlemeniz ve gerektiğinde durmanıza yardımcı olmak için kaygan yüzeylerde palet benzeri bir etki meydana getirmektedirler.Kış lastikleri: her türlü kış sürüş deneyimi için Kış lastikleri sadece kar için midir? Birçok Avrupa ülkesinin karşılaşabileceği kış koşulları nelerdir? Sıcaklıklar sıfırın altında veya ılıman olabilirken yollar kuru, ıslak, buzlu ve karlı koşullar arasında çok hızlı değişim gösterebilmektedir.Bu tür iklim koşulları için tasarlanmış olan kış lastiklerinin her türlü yüzeyde daha iyi performans gösterdiği bir gerçektir – bu nedenle, soğuk havalar yaklaşırken lastiklerinizi değiştirmeyi düşünmeniz iyi bir fikirdir. Hem üstün kilometre ömrü hem de daha iyi fren mesafesi sunan bir lastiğe bakınız ve lastiklerinizi daha da akıllı bir yatırıma dönüştürünüz.Hangi kış lastiklerinin taşıtınıza ve ihtiyaçlarınıza uygun olduğu hakkında bir lastik uzmanıyla konuşunuz.1 Saatte 50 km hızdan 0 km hıza kar üzerinde fren mesafesi. 195/65 R 15 ebatlı lastik kullanılarak Ivalo Finlandiya’da “Test World” isimli bağımsız kuruluşu tarafından 2007 yılında gerçekleştirilen test.
Her sürücü, ıslak yolda durmanın daha çok mesafe gerektirdiğini bilir. Peki, nedenini biliyor musunuz? Ve ıslak yol koşullarının sürüşün neredeyse her yönünü etkilediğini biliyor musunuz?Yağışlı hava, yol yüzeyinin suyla dolmasına neden olan küçük çukurlar ve birikintiler demektir. Bu durum yolla lastiğiniz arasındaki teması önemli ölçüde düşürür ve yol tutuşunu azaltır.Yola tutununLastik sırt deseni, lastikten mümkün olduğunca çok suyu tahliye edecek, yol yüzeyini kuru tutacak ve yol tutuşu koruyacak şekilde tasarlanır. Su kenarlara itilirken kanallar suyu tutarak dışarı atar. Bloklardaki kılcal kanallar daha sonra lastik ile yol arasındaki su tabakasını delip geçer, böylece “kusursuz temas” sağlanabilir.Hava nasıl olursa olsun, güvende kalın Lastiğin yerle temas eden kısmının şekli de yol tutuş açısından gerçek bir fark yaratır. Bu alanı dikdörtgen yerine yuvarlak şekilde tutan günümüz lastikleri, yolda çok fazla su olduğunda daha iyi performans göstererek yolu kuru tutmak ve ıslak yolda kayma riskini azaltmak için suyu dışarı doğru iter.Yağışlı havada güvenli sürüş tüyoları Yağışlı havada, yollar kayganlaşır ve görüş imkânı yağmur ve serpinti nedeniyle azalabilir.Aracınız yavaş sürün.Önünüzdeki araçlarla aranızda güvenli bir fren mesafesi bırakın. Durma mesafelerinin yol ıslak olduğunda uzadığını unutmayın.Kısa farlarınızı kullanın.Yapabildiğiniz kadar istikrarlı sürün – ani hız ve fren yapmak veya virajı çok hızlı almak, yol tutuş kabiliyetini azaltır.Lastiklerin iyi durumda ve doğru basınçla şişirilmiş olduğundan emin olun.Eğer ıslak yolda kaymaya başlarsanız, ayağınızı gaz pedalından yavaşça kaldırın, fakat fren yapmaya kalkışmayın. Aracınızı boş vitese takın ve yeniden hakimiyeti sağlayıncaya kadar yavaşlamasına izin verin.
Siz ve aileniz ilk kar tanesinin yere düşmesini dört gözle beklerken, kış mevsiminin akılda tutulması gereken başka bir tarafı da vardır. Kışın şiddetli zamanlarında sürüş hızlı bir şekilde tehlikeli hale gelebilir. Bu nedenle, bu kış dışarıda güvenliğinizi nasıl sağlayabileceğiniz hakkındaki temel unsurlara bir göz atalım.Yağmur, soğuk, kar ve buz yolları kaygan hale getirmektedir. Otomobiliniz hazırsa ve dikkatli bir şekilde kullanırsanız, güvenliğinizi arttırabilirsiniz. İlk soğuklarla birlikte otomobilinizi bir kış kontrolüne sokun ve kış sürüş mantığını benimseyin.Lastiklerinizi değiştirin Soğuk kış yollarında daha iyi yol tutuş, direksiyon hakimiyeti ve düşük fren mesafeleri sunduklarından kış lastiklerinin takılması serin havalarda sürüşü daha güvenli hale getirmektedir. Avrupa’da bazı ülkelerde lastiklerinizi kış lastikleriyle değiştirmenizi gerektiren yasal düzenlemeler mevcuttur. Kış koşullarında sadece 2 adet kış lastiği kullanılması direksiyon hakimiyetinde dengesizliğe neden olabileceğinden 4 adet kış lastiği kullanılması daha iyi bir fikirdir.Temel unsurları kontrol edin Otomobilinizin cam silecek suyu haznesinin dolu olması, akünüzün dolu olması ve doğru yağın kullanılmış olması gerekmektedir. Ön ve arka buz çözücülerinin ve ısıtma sisteminin tamamının çalışması gerekmektedir. Cam sileceklerinin ve farların düzgün çalıştığından emin olun. Lastikler hava sıcaklığı düştüğünde basınç kaybetmektedir, bu nedenle kış ayları boyunca lastik hava basıncını ayda bir kontrol edin. Herhangi bir şeyden şüphe duymanız halinde, otomobilinizi profesyonel bir servise kontrol ettirin.Acil durumlara hazırlanın Taşıtınızın bir ilk yardım çantası, doğru basınçta şişirilmiş bir yedek lastik, gıda, su, battaniye ve kalın elbiseler gibi kış donanımlarıyla donatıldığından emin olun. Buzlu bir yolda saplanıp kalırsanız, otomobilinizde bu malzemelerin bulunduğuna sevineceksiniz.Güzergâhınızı belirleyinHava tahminleri ve seyahat bültenleri tehlikeli durumlardan kaçınmanıza ve seyahat sürenizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Koşullardan haberdar olun ve bu suretle kaygan bir yüzeyde ani fren yapmak zorunda kalmayın.Otomobilinizi temizleyin Otomobilinizi kullanmaya başlamadan önce üzerindeki kar ve buzların tamamını temizleyin. Otomobil üzerinde bırakılan kar uçuşabilir ve sizin ve diğer sürücülerin görüşünü azaltabilir. Farların, camların ve aynaların özellikle temiz ve buz ve kardan arındırılmış olması gerekmektedir.Güvenli bir şekilde sürün Kötü hava koşularında hızınızı azaltın, takip mesafesini arttırın ve ani hızlanma ve frenlemelerden kaçının. Görüş seviyesi düşük olduğunda kısa farları kullanın. Kış lastikleri güvenliğinizi ve direksiyon başında kendinize olan güveninizi artırır. Üstün kilometre ömrü ve frenleme sunan bir marka arayın.