Yunus balıklarıyla ilgili çarpıcı keşif
İspanya'da yapılan bir araştırmada yunusların kalp atış hızlarını planladıkları dalış süresine uyacak şekilde bilinçli olarak değiştirebildiği ortaya çıktı. Bu sayede deniz memelilerinin derine dalmadan önce vücutlarındaki oksijen seviyesini dengeleyerek kendilerini dekomprasyon (vurgun) hastalığından koruyabildiği bildirildi.
İspanya’da faaliyet gösteren Fundación Oceanogràfic adlı araştırma kurumundan bilim insanları, deniz memelerinin okyanuslara dalışları esnasında vücutlarını basınca karşı nasıl koruduklarına ilişkin bir çalışma gerçekleştirdi. Araştırmacılar yunusların okyanusların derinliklerine dalmadan önce kalp atış hızını ayarlayabildiğini ve bu şekilde ölümcül dekomprasyon hastalığından kendilerini koruyabildiklerini keşfetti.
DEKOMPRASYON (VURGUN) NEDİR?
Halk arasında “vurgun” olarak da bilinen dekompresyon hastalığı yükselen basınca maruz kalındığında dokularda biriken aşırı gazın düzensiz bir şekilde ortama salınması sonucu ortaya çıkıyor. Bu durumda yunusların eklem, omurilik, beyin, akciğerler, deri ve kulaklarında kabarcıkların etkileri nedeniyle ölümcül olabilen semptomlar ortaya çıkabiliyor.
“Frontiers in Physiology” dergisinde yayınlanan makale, deniz memelilerinin dalış sırasında oksijeni nasıl korudukları ve basınca nasıl uyum sağladıkları konusunda yeni bilgiler sağlıyor.
Araştırma ekibi çalışma kapsamında, çeşitli komutlar verildiğinde farklı süreler boyunca nefeslerini tutmak için özel olarak eğitilmiş üç erkek şişe burunlu yunus (afalina) ile çalıştı.